Η πολιτική της Μέρκελ και του Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα είναι μοιραία τόσο για την Γερμανία όσο και για την Ευρώπη, τονίζει μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Γιόσκα Φίσερ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung».

 

Παράλληλα, κατηγορεί τους δύο Γερμανούς πολιτικούς ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου δημιούργησαν ιστορικό ρήγμα με το παρελθόν.

«Μέρκελ και Σόιμπλε ενήργησαν αποκλειστικά προς το γερμανικό εθνικό συμφέρον κάνοντας ένα βήμα προς την μετατροπή της Ευρώπης σε γερμανική σφαίρα επιρροής» καταγγέλλει ο κ. Φίσερ.

«Για πρώτη φορά η Γερμανία δεν ήθελε Ευρώπη, ήθελε κάτι λιγότερο και αυτό σημαίνει σε απλούς όρους μετασχηματισμό της Ευρωζώνης από ένα ευρωπαϊκό εγχείρημα σε μια σφαίρα γερμανικής επιρροής» συμπληρώνει ο πρώην Γερμανός πολιτικός.

Όπως επισημαίνει, η εναλλακτική που προσέφερε η Γερμανία ήταν είτε έξοδος είτε αποδοχή ενός προγράμματος που μετατρέπει τη χώρα de facto σε ευρωπαϊκό προτεκτοράτο χωρίς ελπίδα οικονομικής αναγέννησης.

«Η ιδέα ότι το ευρώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να επανεκπαιδεύσει οικονομικά τη νότια Ευρώπη, θα αποδειχθεί επικίνδυνο σφάλμα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία οικοδομήθηκε στην βάση της ποικιλομορφίας και της αλληλεγγύης» καταλήγει ο κ. Φίσερ.

Πηγή: Ναυτεμπορική – DW