Κατά της εξόδου την Ελλάδα από την Ευρωζώνης δήλωσε ότι τάσσεται ο πρόεδρος του γερμανικού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζέχοφερ, επισημαίνοντας ότι στηρίζει την άποψη της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

 

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο κ. Ζέχοφερ σημείωσε ότι «το CSU βρίσκεται στο πλευρό της ‘Αγγελα Μέρκελ».

«Και για όσο διάστημα τηρεί τη στάση “αλληλεγγύη με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις”, η ‘Αγγελα Μέρκελ θα έχει την πλήρη στήριξή μου», υπογράμμισε ο πρόεδρος του CSU, του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Η Μέρκελ «διαπραγματεύθηκε σκληρά και πέτυχε πολλά. Και συμμερίζομαι την άποψή της ότι πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να διατηρήσουμε την ενότητα της Ευρώπης και για να παραμείνει σταθερό το ευρώ» συνέχισε ο Ζέχοφερ.

Εξάλλου επεσήμανε ότι δεν θεωρεί επιλογή ένα Grexit. «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις ενός Grexit, πέραν του γεγονότος ότι θα διαγράφονταν πολλές απαιτήσεις και ότι παράλληλα θα ήταν απαραίτητη η παροχή οικονομικής βοήθειας».

Πάντως ο Ζέχοφερ εξήγησε ότι, αν η Ελλάδα δεν δεχθεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, η αποχώρησή της από το ευρώ είναι ένας δρόμος που πρέπει να εξεταστεί, όμως αυτό δεν είναι κάτι το οποίο «θα πρέπει κανείς να επιδιώξει και να οργανώσει».

Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει πως το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα είναι και το τελευταίο, ο πρόεδρος του CSU απάντησε ότι αν «λειτουργήσουν και εφαρμοστούν όσα αποφασίσαμε, τότε θα έχουμε θέσει υπό έλεγχο το πρόβλημα».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους, σημείωσε ότι συμφωνεί με την άποψη της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι «δεν μπορεί να υπάρξει απομείωση του ελληνικού χρέους, όμως μια ελάφρυνση θα ήταν υπεύθυνη».

Παράλληλα ο Ζέχοφερ εκτίμησε ότι η πολιτική διάσωσης που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα η Ευρωζώνη είναι επιτυχημένη, αναφέροντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας. «Υπάρχουν χώρες που βρίσκονται στον σωστό δρόμο, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Υπάρχουν χώρες που καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να διορθώσουν τα συστήματά τους, όπως η Ιταλία και η Γαλλία».

Πηγή: ΑΜΠΕ