«Η πορεία της χώρας στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη ήταν, είναι και θα παραμείνει αδιαπραγμάτευτη και αδιατάρακτη» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

 

Μιλώντας στο Προεδρικό Μέγαρο στους σπουδαστές της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, υποψήφιους δόκιμους εισηγητές του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και υποψήφιους παρέδρους των Διοικητικών Δικαστηρίων, τόνισε ότι «ο Έλληνας δικαστής  και κυρίως ο διοικητικός δικαστής, είναι ένας Ευρωπαίος δικαστής, με την έννοια ότι, όχι μόνον είναι δικαστής ενός κράτους- μέλους της ΕΕ, αλλά δικαστής που εφαρμόζει τους κανόνες δικαίου, πρωτογενούς και παράγωγου, που απορρέουν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Συνεχίζοντας, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η διοικητική δικαιοσύνη γεννήθηκε και πορεύθηκε μαζί με την αντιπροσωπευτική δημοκρατία και αποτελεί κορύφωσή της, όπως επίσης πορεύεται μαζί με την εμπέδωση του κράτους δικαίου και της αρχής της νομιμότητας. Μάλιστα, ο Πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στο δικαίωμα δικαστικής προστασίας του κάθε πολίτη.

Απευθυνόμενος στους μελλοντικούς δικαστές, τους παρότρυνε να δικάζουν, έχοντας πάντα υπόψη τους το δικαίωμα του διάδικου να έχει προσδοκία σε μια δίκαιη δίκη – και πρόσθεσε πως «αυτό δεν είναι μόνον ελληνική αρχή: Το δικαίωμα δικαστικής προστασίας είναι εμβληματικό κομμάτι του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού».

Πηγή: enikonomia.gr