Με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ανοίγει τις εργασίες της η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που αντικείμενο έχει τον χαρακτήρα της συλλογικής διαδικασίας που θα δρομολογηθεί για την αποσαφήνιση της στρατηγικής του κυβερνώντος κόμματος. 

Η εκκίνηση συλλογικών διαδικασιών κρίθηκε απαραίτητη μετά τις διαφοροποιήσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος στις κρίσιμες ψηφοφορίες που έγιναν στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Με βάση την τελευταία ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας, η Κεντρική Επιτροπή καλείται σήμερα να λάβει απόφαση είτε για τη διεξαγωγή συνεδρίου είτε εσωκομματικού δημοψηφίσματος.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου το φθινόπωρο, και αφού κλειδώσει η συμφωνία που επιδιώκει η χώρα μας με τους εταίρους. Εναλλακτική πρόταση είναι η διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος, προκειμένου η βάση να μπορέσει να τοποθετηθεί ποια θα πρέπει να είναι η διαχείριση μετά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου.

Στον αντίποδα, μέλη της Πολιτικής Γραμματείας έχουν προτείνει διαρκές συνέδριο το οποίο να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες του. Στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας κατέστη σαφές ότι η σημερινή Κεντρική Επιτροπή θα εξετάσει και όποιες άλλες προτάσεις κατατεθούν από τα μέλη της.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Ρ/Σ «στο Κόκκινο», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην περίπτωση που δεν εξασφαλίσει η κυβέρνηση του την απαιτούμενη κυβερνητική πλειοψηφία. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή «αλά κάρτ» στήριξη της κυβέρνησης με φαινόμενα καταψήφισης των κυβερνητικών προτάσεων από βουλευτές που την ίδια ώρα δηλώνουν, ωστόσο, ότι στηρίζουν την κυβέρνησή του. 

Την ίδια ώρα συνέδριο στρατηγικού επανακαθορισμού και όχι συνέδριο «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών και διάσπασης» ζητεί η τάση των 53+, με δήλωση της. Οι 53+ κάνουν λόγ για στρατηγική ήττα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ καθώς «διαψεύστηκαν, από την ίδια την πραγματικότητα, οι βασικές θέσεις μας ότι μπορεί να γίνει ανεκτή μια εναλλακτική οικονομική πολιτική στο πλαίσιο της υφιστάμενης ευρωζώνης, καθώς και ότι το ευρωπαϊκό δημοκρατικό κεκτημένο θα αρκούσε για να αποτρέψει τον στραγγαλισμό ενός ολόκληρου λαού».

Αναφέρουν, επίσης, ότι στο διάστημα της εξάμηνης διακυβέρνησης, δεν εφαρμόστηκε με σαφήνεια το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που εμπεριείχε τομές, συγκρούσεις και ρήξεις με το παλαιό μνημονιακό και συντηρητικό καθεστώς. Σημειώνουν, ακόμη, ότι το μερίδιο ευθύνης δεν είναι το ίδιο για όλους και κάνουν λόγο για συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Κεντρικής Επιτροπής και παράκαμψη των συλλογικών εσωκομματικών διαδικασιών. Αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι πραγματοποιήθηκαν και κατακτήσεις την περίοδο αυτή, που δεν πρέπει να αγνοηθούν. Εντοπίζουν το μεγάλο κίνδυνο για το ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση στην μετατροπή της συνθηκολόγησης σε πολιτική γραμμή, «γίνει αποδεκτό δηλαδή, ότι το μνημόνιο είναι ο ορίζοντας της πολιτικής μας».

«Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη συγκυρία, δεν χρησιμεύουν σε τίποτα οι κραυγές και οι απλοποιήσεις. Η πόλωση, η ανθρωποφαγία και το κυνήγι μαγισσών απλά θα φέρουν τη διάσπαση η οποία με τη σειρά της θα καταστήσει ακόμα πιο μεγάλη και διαρκή την ήττα. Περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε αυτοσυγκράτηση και συντροφική αλληλεγγύη» αναφέρει η τάση των 53+ και χαρακτηρίζει επείγουσα την ανάγκη να αποκατασταθεί η δημοκρατία στο εσωτερικό του κόμματος και το συλλογικό «εμείς» που το προηγούμενο διάστημα τραυματίστηκαν σοβαρά.

«Από τη μεριά μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατό να περιφρουρηθεί η ιδεολογική ταυτότητα και να αποτραπεί η μνημονιακή μετάλλαξη του κόμματος» αναφέρουν και προτείνουν συντεταγμένη πορεία προς το Συνέδριο του κόμματος, με όλα τα πολιτικά και στρατηγικά επίδικα στο τραπέζι του διαλόγου, «ένα είδος μορατόριουμ και σεβασμό στη διαφορετική άποψη και επιλογή» και αποσαφηνίζουν ότι δεν συνυπογράφουν προτάσεις ασφυκτικού χρόνου και συνέδρια και δημοψηφίσματα.