Διαφορετικές ερμηνείες φαίνεται ότι επιδέχεται η κατ’ αρχήν συμφωνία Αναστασιάδη – Ακιντζί για το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, που ανακοινώθηκε από τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε.

 

Αυτό που προβληματίζει, ιδιαίτερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι η διατύπωση «σεβασμός του ατομικού δικαιώματος της περιουσίας», καθώς ο Μουσταφά Ακιντζί και ο εκπρόσωπός του Μπαρίς Μπουρτζού, έκαναν λόγο για «παλιούς ιδιοκτήτες» και «σημερινούς χρήστες». το ερώτημα, που τίθεται, είναι ποιος έχει προτεραιότητα.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές και οι τεχνικές επιτροπές εργάζονται πάνω στα κριτήρια για το πώς θα τύχει διαχείρισης το θέμα του περιουσιακού, γιατί, όπως σημείωσε, ο ιδιοκτήτης που έχει τίτλο της περιουσίας του, «αλλά και αυτός που ζει στην περιουσία για 41 χρόνια τώρα» έχουν και οι δύο δικαιώματα.

Ανέφερε ότι η λύση του Κυπριακού είναι πιθανή σε μερικούς μήνες όταν η λύση θα μετατρέψει την Κύπρο σε ομόσπονδη και η τουρκική γλώσσα θα γίνει επίσημη γλώσσα της ΕΕ. Ο Ακιντζί δήλωσε ότι τίποτα δεν μπορεί να ανακοινωθεί για τις διαπραγματεύσεις επειδή «τίποτα δεν συμφωνείται, αν δεν συμφωνηθούν όλα».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, διερωτήθηκε «τι άλλο από νομιμοποίηση του εποικισμού συνιστά η δυνατότητα να έχει δικαιώματα επί της περιουσίας ο έποικος-χρήστης, όταν είναι πολύ καλά γνωστό ότι η πλειοψηφία των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα διαχειρίζεται παράνομα από έποικους;».

Κριτική ασκήθηκε και από τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο.

Πηγή: ΑΜΠΕ