Οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν ανακοίνωσαν ότι τη θέση του αρχηγού τους, του μουλά Όμαρ, που πέθανε, αναλαμβάνει ο μουλάς Αχτάρ Μανσούρ.

 

«Έπειτα από τον θάνατο του Mουλά Όμαρ, το διοικητικό συμβούλιο και οι μουσουλμάνοι αξιωματούχοι όλης της χώρας όρισαν αρχηγό τους τον στενό του φίλο και δεξί του χέρι, μουλά Αχτάρ Μανσούρ», αναφέρεται σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα των Ταλιμπάν.

Ο Μανσούρ έχει τη φήμη ενός σχετικά μετριοπαθούς και ένθερμου υποστηρικτή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες ότι με τον ίδιο ως αρχηγό μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τον τερματισμό της πολυετούς σύγκρουσης.

Ιδρυτικό μέλος του κινήματος, γνώριζε προσωπικά τόσο τον Οσάμα μπιν Λάντεν. 

«Είναι γνωστός ανάμεσα στους μαχητές επί του πεδίου ως περισσότερο υπερ των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, σε σχέση με τον μουλά Όμαρ, και λιγότερο αυστηρός», είπε ένας διοικητής των Ταλιμπάν ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Αναλαμβάνοντας την ηγεσία των Ταλιμπάν, ο Μανσούρ αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με κάποιους αξιωματούχους τους που θα επιδιώξουν να ασκήσουν επιρροή.

Δύο από αυτούς είναι ο γιος του μουλά Όμαρ, Γιακούμπ, ο οποίος φέρεται να αποχώρησε οργισμένος από συνάντηση με θέμα την διαδοχή και ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης του κινήματος, Άμπντουλ Καγιούμ Ζακίρ, ένας σκληροπυρηνικός, ο οποίος είναι σε σύγκρουση με τον Μανσούρ εδώ και χρόνια και ο οποίος διαθέτει μεγάλη επιρροή στην επαρχία Χελμάντ.

Πηγή: Reuters