δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα…” κυριωτερα σημεία ομιλίας του Πρωθυπουργού στην Βουλή – Απάντηση στην ερώτηση του Ν. Κακαλαμάνη «σχετικά με την λήψη μέτρων για την παράνομη μετανάστευση στη χώρα»

·         Το μεταναστευτικό ζήτημα είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, αλλά και μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

·         Κατ’ αυτή την έννοια, θεωρώ ότι θα έπρεπε να σταματήσει να χρησιμοποιείται ως θέμα για να εξυπηρετεί σκοπιμότητες πολιτικού χαρακτήρα και να κινητοποιούν κάποιοι φοβικά ένστικτα μέσα στην κοινωνία και να τροφοδοτούν αντιλήψεις, που πολλές φορές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μισαλλόδοξες και ρατσιστικές. ΘΑ πρέπει όλοι μας να συμβάλουμε, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συγκλίνουν στη βάση των αρχών της ευρωπαϊκής δημοκρατικής παράδοσης του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, του σεβασμού στην αξιοπρέπεια.

·         Το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικούς όρους αλληλεγγύης και σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, παρά μόνο αν αντιμετωπιστεί συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση –και θα προσέθετα- και από τη διεθνή κοινότητα.

·         Καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες, υπεράνθρωπες θα έλεγε κανείς, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε, όχι εμείς, ως Κυβέρνηση, αλλά η τοπική κοινωνία κυρίως, οι Δήμαρχοι και οι Περιφέρειες, το πρόβλημα το οποίο είναι τεράστιο. Καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση με λίγα μέσα.

·         Απευθύναμε έκκληση στις τοπικές αρχές και βρήκαμε ανταπόκριση στο πλαίσιο του δυνατού, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη στέγαση των ανθρώπων αυτών κατά την άφιξή τους.

·         Απευθύναμε, όμως, έκκληση και σε διεθνείς οργανισμούς για να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την έκτακτη αυτή συνθήκη. Απευθυνθήκαμε σε διεθνείς και ανθρωπιστικές οργανώσεις, στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό -ίσως είναι αυτό που είπατε πριν- και είχαμε ανταπόκριση.

·         Σε ό,τι αφορά τώρα τα κέντρα κράτησης, κύριε Κακλαμάνη, αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες, μπορούμε να υπεισέλθουμε αργότερα στη δευτερολογία μου. Θέλω να σας ενημερώσω ότι εξαιτίας της πρακτικής της προηγούμενης Κυβέρνησης, κατά τη διετία 2012-2014 δηλαδή, η χώρα μας βρέθηκε σε δεινή θέση στο θέμα αυτό. Η κράτηση, όπως εφαρμόστηκε ιδιαίτερα από το έτος 2012 έως το Φλεβάρη του 2015, ερχόταν σε αντίθεση και με τον ελληνικό νόμο, αλλά και με τη νομολογία των διεθνών δικαστηρίων, καθώς εφαρμοζόταν αδιάκριτα με τρόπο αυθαίρετο και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθ’ υπέρβαση μάλιστα του ανώτατου χρονικού ορίου των δεκαοκτώ μηνών που προέβλεπε ο νόμος υπό συνθήκες, δε, που συνιστούσαν απάνθρωπή και εξευτελιστική μεταχείριση.

·         Κλείνοντας, θέλω να κάνω μόνο ένα σχόλιο για το θέμα της ιθαγένειας.Η ψήφιση του νόμου για τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά που γεννιούνται, ανατρέφονται και φοιτούν στα σχολεία μας, συνιστά την έκφραση της νομιμότητας και του δικαίου, που πρέπει να διέπει μία ευνομούμενη πολιτεία απέναντι στα παιδιά της. Και παιδιά της είναι όλα τα παιδιά που γεννιούνται σε αυτόν τον τόπο και χαίρουν της ελληνικής παιδείας, μαθαίνουν ως μοναδική γλώσσα –ως μητρική σχεδόν- τα ελληνικά.

·         Και ήταν τουλάχιστον υποκρισία να φωτογραφίζεται ο τέως Πρωθυπουργός δίπλα στο διεθνή μπασκετμπολίστα που παίζει στο NBA και μας κάνει περήφανους, αλλά την ίδια στιγμή χιλιάδες άλλα παιδιά σαν τον Αντετοκούμπο να στερούνται του δικαιώματος να είναι περήφανοι που είναι Έλληνες και να σηκώνουν ελληνική σημαία.

·         Η ιδεολογική τύφλωση και ο ρατσισμός πολλές φορές είναι το κοινωνικό αποτέλεσμα μίας τέτοιας ματιάς πάνω στα πράγματα. Και ας μην κάνουμε τους έκπληκτους που αυτά τα φαινόμενα όχι μόνο διευρύνονται, αλλά και γεμίζουν με εκπροσώπους κομμάτων μισαλλόδοξων ιδεών τα έδρανα του Κοινοβουλίου.

Δευτερομιλία

·         Εξασφαλίσαμε την ενίσχυση του προσωπικού, αξιοποιώντας τους δημοτικούς αστυνομικούς και λειτουργήσαμε επιπλέον κλιμάκια στα νησιά, ενώ θέσαμε σε λειτουργία κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια της Λέσβου. Λειτουργήσαμε χώρο προσωρινής φιλοξενίας στη Λέρο και δρομολογούμε τη δημιουργία χώρου πρώτης υποδοχής στην Κω.

·         Προχωρούμε στην αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Ασύλου, με βάση την Υπηρεσία Ασύλου και την Αρχή Προσφύγων, για την ασφάλιση όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικής διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.

·         Προχωρούμε στη δημιουργία νέων ανοικτών δομών υποδοχής, ιδίως για τη διαμονή ευάλωτων ομάδων στην περιοχή της Αττικής αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

·         Παράλληλα, σχεδιάζουμε τη λειτουργία μονάδων υποδοχής στην ενδοχώρα, τις οποίες θα υλοποιήσουμε με την εγκριθείσα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

·         Ειδικά για το Πεδίον του Άρεως: Πράγματι, η κατάσταση στο Πεδίον του Άρεως είναι κρίσιμη για τους ανθρώπους που μένουν εκεί σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες. Δυστυχώς, για τους λόγους που ήδη ανέφερα και ουσιαστικά το χρηματοδοτικό κενό, δηλαδή την έλλειψη κονδυλίων, δεν κατέστη ακόμα εφικτή η λειτουργία ενός χώρου πρώτης υποδοχής. Ωστόσο, δρομολογούνται λύσεις για τη λειτουργία ενός τέτοιου χώρου εντός της Αττικής, λαμβανομένων υπόψη και των ιδιαιτεροτήτων και των αναγκών της περιοχής που θα εγκατασταθεί αυτό το κέντρο.

·         Για να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, υπάρχει συντονισμένη δράση σε συνεννόηση με την τοπική

·         Πρέπει να τονιστεί ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα δημόσιας ασφάλειας ή δημόσιας υγιεινής. Είπα ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ήδη εκεί και ότι το ζήτημα αντιμετωπίζεται, με σκοπό την προσπάθεια να το επιλύσουμε άμεσα.

·         Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας σήμερα δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, παρά το γεγονός ότι στερούμαστε της δυνατότητας τα δημόσια νοσοκομεία να εξυπηρετούν ορθά τους Έλληνες πολίτες, δεν θα αφήσουμε κανέναν, επειδή είναι διαφορετικός, να στερηθεί της δυνατότητας να ζήσει. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας απέναντι στον ουμανισμό, στον ανθρωπισμό.

·         Διεκδίκησα και την υποχρέωση των εταίρων στο θέμα της αλληλεγγύης. Διότι δεν μπορεί να μιλάς για Ευρωπαϊκή Ένωση και για αλληλεγγύη και για κοινά σύνορα και το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεσαι να είναι να μην έρθουν αυτοί που στοιβάζονται στις χώρες υποδοχής, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών. Αυτό, λοιπόν, πρέπει να διεκδικηθεί που πρέπει από κοινού και με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ώστε να αλλάξει η ευρωπαϊκή πολιτική και βεβαίως όλοι να συνδράμουμε ώστε να αντιμετωπιστεί ένα τεράστιο πρόβλημα στη χώρα μας.