Ο Χιλιανός δικτάτορας Αουγκούστο Πινοσέτ είχε αποκρύψει απόρρητα έγγραφα που ενοχοποιούσαν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων ότι έκαψαν ζωντανό Αμερικανό φοιτητή το 1986. Τα αρχεία, που αποκάλυψε η οργάνωση National Security Archive (Ουάσινγκτον), πιθανόν θα συμβάλουν να χυθεί περισσότερο φως στην υπόθεση-σύμβολο της βαρβαρότητας της στρατιωτικής χούντας (1973-1990).

 

Η υπόθεση του φοιτητή, ο οποίος είχε πεθάνει πριν από σχεδόν τριάντα χρόνια, ήλθε ξανά στην επικαιρότητα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς 12 πρώην στρατιωτικοί συνελήφθησαν στο πλαίσιο των ερευνών για αυτήν, μετά την τροποποίηση της κατάθεσης του έφεδρου τότε Φερνάνδο Γκουσμάν. Ο δικαστής Μάριο Καρόσα είχε ανοίξει ξανά την υπόθεση το 2013.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εισαγγελείς κατηγορούν τους στρατιωτικούς ότι χρησιμοποίησαν βενζίνη κι έναν αναπτήρα και να κάψουν ζωντανό τον 19χρονο Αμερικανό φοιτητή Ροδρίγο Ρόχας και να τραυματίσουν σοβαρά την Κάρμεν Γκλόρια Κιντάνα, μια Χιλιανή υπήκοο η οποία ήταν τότε 18 ετών, κατά τη διάρκεια μιας απεργιακής κινητοποίησης στο Σαντιάγο.

Επί σειρά ετών, η επίσημη εκδοχή για το περιστατικό ήταν ότι τα δύο θύματα αυτοπυρπολήθηκαν από ατύχημα, όμως ο Γκουσμάν άλλαξε την κατάθεσή του και παραδέχθηκε ότι οι στρατιωτικοί περιέλουσαν με βενζίνη και άναψαν εκ προθέσεως φωτιά στους δύο νέους τους οποίους κατόπιν πέταξαν σε μια τάφρο στα προάστια της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τα έγγραφα τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες, μια έρευνα της αστυνομίας που είχε διεξαχθεί τότε είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως ήταν σαφές ότι μια περίπολος του στρατού ενεχόταν στο επεισόδιο, αλλά ο Πινοσέτ την έθαψε.

Σύμφωνα με τον (διαγραμμένο όνομα), μια έρευνα της υπηρεσίας πληροφοριών είχε καταδείξει ότι ενεχόταν σαφώς προσωπικό του στρατού στο συμβάν”, σύμφωνα με ένα απόρρητο ενημερωτικό έγγραφο του 1986 που προοριζόταν για τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν.

«Ωστόσο η κυβέρνηση της Χιλής, υπό την αρχηγία του Πινοσέτ, προβάλει δημόσια τους Ρόχας και Κάρμεν Κιντάνα… ως τρομοκράτες, θύματα, υποτίθεται, των ίδιων τους των Μολότοφ».

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση National Security Archive, η οποία μελετά έναν τεράστιο όγκο αποχαρακτηρισμένων διαβαθμισμένων εγγράφων και μάχεται εναντίον της μυστικοπάθειας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δημοσίευσε τα έγγραφα αυτά για να συμβάλει στη δίωξη των στρατιωτικών, ανέφερε ο Πίτερ Κόρνμπλου, ο διευθυντής του προγράμματός της για τη Χιλή.

«Όταν άνοιξε η υπόθεση, θεώρησα ότι θα ήταν σημαντικό οι δικαστές, οι δικηγόροι και οι οικογένειες να αποκτήσουν τα έγγραφα αυτά, για την περίπτωση που μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμα για την υπόθεση της απονομής δικαιοσύνης», είπε ο Κόρνμπλου στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς χθες.

Η Χιλή παραμένει έως ακόμη και σήμερα βαθιά διχασμένη σε ό,τι αφορά το πραξικόπημα του 1973 και την καταστολή που ακολούθησε. Η πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία βασανίστηκε και εξορίστηκε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, έχει καλέσει όποιον έχει πληροφορίες για τις ωμότητες του καθεστώτος να μιλήσει δημόσια.

Πηγή: Ημερησία του Σαββάτου (Έντυπη έκδοση)