Κεφαλαιώδους σημασίας θεωρεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο υπό διαπραγμάτευση τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα ο Λαρς Φελντ, εκ των «Πέντε Σοφών» της γερμανικής οικονομίας. 

 

Σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο Φελντ παρατήρησε ότι βρισκόμαστε ακόμη εν μέσω μιας διαδικασίας και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει το τρίτο πρόγραμμα.

Όπως επισήμανε ο Γερμανός οικονομολόγος, ειδικά η γερμανική κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει εντός ομάδας το ΔΝΤ για μια σειρά λόγων. «Ιδιαίτερα επειδή το ΔΝΤ είναι παρόμοια σκληρό με τη γερμανική κυβέρνηση, την ώρα που οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι καμιά φορά υποχωρούν την τελευταία στιγμή», εξήγησε. «Αν το ΔΝΤ δεν θέλει καθόλου (σ.σ. να συμμετάσχει), τότε έχουμε βεβαίως πρόβλημα σε αυτό το τρίτο πακέτο βοήθειας», πρόσθεσε.

Ο οικονομολόγος αναφέρθηκε και στο σενάριο αποπομπής μιας χώρας από την Ευρωζώνη, το οποίο αναζωπυρώθηκε το τελευταίο διάστημα με τις εξελίξεις στο ελληνικό μέτωπο. Παρότι η αποπομπή χώρας δεν προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, θεωρεί ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί σε περίπτωση που ένα κράτος «δεν είναι διατεθειμένο να τηρήσει τους θεμελιώδεις κανόνες της Νομισματικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως διευκρίνισε ο Φελντ, «όχι, δεν ζητάμε να συμπεριληφθεί αυτό στις συνθήκες. Δεν θέλουμε να υπάρχει τέτοιος μηχανισμός στις συνθήκες. Αλλά θέλουμε να πούμε με σαφήνεια ότι πολιτικά, ρεαλιστικά ιδωμένη, μία έξοδος ως έσχατη λύση σε μία αντιπαράθεση θα πρέπει να είναι εφικτή με τη λογική ότι τα κράτη-μέλη δεν είναι εκβιάσιμα και μπορούν να πουν ξεκάθαρα ότι αυτή είναι τελευταία εναλλακτική που απομένει».

Πηγή: Deutsche Welle