Οι αρχές της Φινλανδίας είναι απαραίτητο να εντείνουν τα μέτρα επιτήρησης των εξτρεμιστικών κινημάτων, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας χθες Σάββατο, λίγες ώρες αφότου μια διαδήλωση της άκρας δεξιάς σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια.

 

Η αστυνομία ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι συνέλαβε 32 πρόσωπα σε διαδήλωση της άκρας δεξιάς στην πόλη Γιουβάσκιουλα της κεντρικής Φινλανδίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στη διαδήλωση επιτέθηκαν σε τρεις διερχόμενους και προκάλεσαν επίσης επεισόδιο σε ένα κατάστημα λιανικής.

«Αυτή είναι μια ένδειξη ότι τα εξτρεμιστικά κινήματα βρίσκονται σε άνοδο και στη Φινλανδία. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να βελτιώσουμε και να αυξήσουμε την επιτήρηση αυτών των οργανώσεων», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Πέτερι Όρπο στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Helsingin Sanomat.

Η διαδήλωση οργανώθηκε από το Κίνημα Αντίστασης της Φινλανδίας, μια ακροδεξιά πολιτική πλατφόρμα η οποία, σύμφωνα με την φινλανδική υπηρεσία πληροφοριών, επιδιώκει να εγκαθιδρύσει ένα εθνικοσοσιαλιστικό κράτος.

Τα χθεσινά επεισόδια σημειώθηκαν λίγες ημέρες μετά τη συγκέντρωση 15.000 ανθρώπων στο Ελσίνκι όπου διαδήλωσαν εναντίον της ρητορικής μίσους, με αφορμή μια ανάρτηση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook που έκανε ο Όλι Ίμονεν, βουλευτής του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος των Φινλανδών (του πρώην Κόμματος των Αληθινών Φινλανδών). Στην ανάρτησή του, ο Ίμονεν κάλεσε να ενταθεί ο αγώνας εναντίον της πολυπολιτισμικότητας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τίμο Σόινι, ο ηγέτης του Κόμματος των Φινλανδών, τόνισε ότι η τοποθέτηση του Ίμονεν είναι επιζήμια για το κόμμα.

Το Κόμμα των Φινλανδών συμμετέχει στην κυβέρνηση καθώς κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις εθνικές εκλογές του Απριλίου, με θέσεις όπως η υιοθέτηση σκληρότερης στάσης έναντι των προγραμμάτων στήριξης οικονομικών κρατών-μελών της Ευρωζώνης σε κρίση καθώς και έναντι της μετανάστευσης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters