Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη χρηματιστή στα πλαίσια διαλεύκανσης της υπόθεσης

 

Σε ποινή φυλάκισης 14 ετών καταδικάστηκε  o πρώην χρηματιστής της Citigroup και της UBS Τομ Χέιζ, στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης του σκανδάλου χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor.

Οι ένορκοι έκριναν τον Χέιζ ένοχο και για τις οκτώ κατηγορίες που αντιμετώπιζε. Σημειώνεται ότι η δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο του Libor διήρκεσε παραπάνω από επτά χρόνια.

Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη χρηματιστή στα πλαίσια διαλεύκανσης της υπόθεσης.

Ο Χέιζ, ένας 35χρονος που προέβαινε σε αγοραπωλησίες παραγώγων σε γεν, καταδικάστηκε για συνωμοσία αναφορικά με τη χειραγώγηση από το 2006 έως το 2010 του διατραπεζικού επιτοκίου δανεισμού της αγοράς του Λονδίνου (Libor), ενός κρίσιμης σημασίας επιτοκίου αναφοράς για οικονομικά συμβόλαια και καταναλωτικά δάνεια ύψους περίπου 450 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η δίκη του, που διεξαγόταν από τις 26 Μαΐου στο Λονδίνο, σηματοδοτεί μια νέα φάση στην παγκόσμια έρευνα που διεξάγεται εδώ και επτά χρόνια και στο πλαίσιο της οποίας 21 κατηγορούμενοι και μερικές από τις ισχυρότερες παγκοσμίως τράπεζες και μεσίτες πληρώνουν περίπου 9 δισεκ. δολάρια στο πλαίσιο διακανονισμών με τις ρυθμιστικές αρχές.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters