Η γερμανική κυβέρνηση δεν θεωρεί απαραίτητο ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Κριστιάνε Βιρτς κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

 

Επανέλαβε, ωστόσο, ότι θέση της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα πρέπει να συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

NIESR: Χρειάζεται «κούρεμα» 100 δισ. ευρώ

Σε αντίθεση με την άποψη του Βερολίνου, το βρετανικό ινστιτούτο National Institute of Economic and Social Research (NIESR) επισημαίνει σε έκθεσή του πως η Ελλάδα χρειάζεται μια απομείωση χρέους σχεδόν 100 δισ. ευρώ, προκειμένου να έχει μια ευκαιρία να βγει από την «παρατεταμένη και σοβαρή οικονομική κρίση».

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Telegraph, στην ανάλυσή του το NIESR υπογραμμίζει τον αντίκτυπο των αυξήσεων στον ΦΠΑ και των αυστηρών δημοσιονομικών στόχων, που σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο, θα μπορούσαν να αποβούν «αυτοκαταστροφικοί».

Οι αναλυτές εκτιμούν πως έως τα τέλη του 2016 η ελληνική οικονομία θα έχει συρρικνωθεί κατά 30% σε σχέση με τα επίπεδα του 2007 και κατά 7% σε σχέση με το μέγεθός της πριν την ένταξη της χώρας στο ευρώ το 2001.

«Δεν βλέπουμε την Ελλάδα να επιστρέφει στα επίπεδα που ήταν πριν από την ένταξή της στο ευρώ το 2001, πόσο μάλλον κοντά σε αυτά που ήταν πριν ξεσπάσει η κρίση, άρα πρόκειται για μια παρατεταμένη και σοβαρή οικονομική κρίση για την Ελλάδα», ανέφερε ο Τζακ Μίνινγκ, ερευνητής στο NIESR.

Παράλληλα, το ινστιτούτο προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% φέτος και 2,3% το 2016, παραμένοντας σε ύφεση έως το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Πηγή: ΑΜΠΕ