Στη δίνη της αβεβαιότητας για την ανακεφαλαιοποίηση και τις πιθανές ζημιές που θα υποχρεωθούν να εγγράψουν οι παλαιοί μέτοχοι βυθίζονται οι μετοχές των τραπεζών.

 

Το πλήγμα που έχουν ήδη υποστεί οι επενδυτές των τραπεζών σε δύο συνεδριάσεις είναι συντριπτικό καθώς μετρούν απώλειες 50% που αθροίζονται σε περισσότερα από 6,6 δισ. ευρώ αξίας για τα χαρτοφυλάκια θεσμικών, hedge funds, ασφαλιστικών ταμείων αλλά και του ΤΧΣ που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος. Η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών διαμορφώνεται πλέον μόλις στα 6,3 δισ. ευρώ, με την Εθνική να αποτιμάται οριακά πάνω από τα 2,1 δισ. ευρώ, την Alpha στα 2,03 δισ., την Πειραιώς στα 1,195 δισ. ευρώ και τη Eurobank στα 1,04 δισ. ευρώ.

Παρά την βαθιά υποτίμηση που φέρνει η καταγραφή ή νεότερων ιστορικών χαμηλών για τις τράπεζες, λίγοι τολμούν να απλώσουν το χέρι στο μαχαίρι που πέφτει και αυτοί είναι κατά κύριο λόγο κερδοσκοπικά ξένα funds που μετά το πρώτο σοκ της Δευτέρας, από χθες άρχισαν να τοποθετούνται διερευνητικά  στον κλάδο σε αναζήτηση “δίκαιων αποτιμήσεων” και επιπέδων αντίδρασης.    
Στοιχεία από το Χρηματιστήριο που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr δείχνουν ότι πάνω από το 67% των συναλλαγών χθες έγιναν από διεθνείς επενδυτές έναντι του 33% που πραγματοποιήθηκαν από επενδυτές στην Ελλάδα, ποσοστό που είναι σημαντικά διαφοροποιημένο σε σχέση με το παρελθόν. Το μεγαλύτερο μέρος από τις συναλλαγές των 32 εκατ. ευρώ που έγιναν στον τραπεζικό κλάδο (σ.σ τα 22 εκατ. ευρώ τζίρου προήλθαν μόνο από την Εθνική) προήλθαν επίσης από το εξωτερικό, υποδεικνύοντας και την κατηγορία επενδυτών η οποία αναμένεται ότι θα δώσει το σύνθημα για την διακοπή της αλληλουχίας των limit down στις τράπεζες.

Χρηματιστηριακές πηγές σημειώνουν ότι το ενδιαφέρον των ξένων brokers όπως η UBS, η Citigroup, η Deutsche Bank, κ.α έχει αρχίσει από χθες να αναζωπυρώνεται και να αντικατοπτρίζεται στις αυξημένες εισροές εγγυήσεων προς την ΕΤΕΚ προκειμένου να καταρτίσουν συναλλαγές για λογαριασμό πελατών τους.

Το άμεσο στοίχημα για το “γύρισμα” του τραπεζικού κλάδου που θα δώσει μια επιπλέον -και πιθανόν προσωρινή- ανάσα στο Χρηματιστήριο, είναι η δυνατότητα απορρόφησης της μεγάλης προσφοράς τεμαχίων που συνεχίσει να βγαίνει για τις μετοχές των τραπεζών. Στο χθεσινή κλείσιμο είχαν μείνει ανεκτέλεστες εντολές πώλησης στο απόλυτο limit down, 62,2 εκατ. μετοχών για την Πειραιώς στα 0,1960  ευρώ, άλλες 80,3 εκατ. μετοχές στα 0,07 ευρώ για τη Eurobank και 49,88 εκατ. τίτλοι για την Alpha Bank στα 0,1590 ευρώ. Αν προστεθούν και τα περίπου 10 εκατ. τεμάχια της Εθνικής, αθροιστικά ο όγκος αυτών των τεμαχίων (άνω των 200 εκατ. τεμαχίων) ισοδυναμεί μια προσφορά 26,5  + 6,5 εκατ. ευρώ η οποία πρέπει να απορροφηθεί σήμερα προκειμένου να μπει φρένο στην πτώση του κλάδου.

Χθες στις τρεις αυτές μετοχές άλλαξαν χέρια 79 εκατ. τίτλοι με την αξία των συναλλαγών στα 10,3 εκατ. ευρώ. Λογικά με τις τιμές να έχουν υποστεί πανωλεθρία, ένα μεγάλο μέρος της προσφοράς θα “αποτραβηχτεί” προς αναζήτηση εξόδου σε υψηλότερες αποτιμήσεις και δεν αποκλείεται σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστηριακών αναλυτών, από κάποια ώρα και μετά σήμερα να υπάρξει bid και για αυτές.

Ήδη ένα πρώτο σήμα δόθηκε χθες από την Εθνική που κατάφερε να “ξεκλειδώσει” κάνοντας τον μεγαλύτερο τζίρο στην αγορά (διακινήθηκαν 36,3 εκατ. τεμάχια με τζίρο 22 εκατ. ευρώ), μια διαφοροποίηση που στην αγορά αρκετοί περιμένουν με αγωνία αν θα διατηρηθεί και σήμερα και ιδίως αν θα μεταδοθεί και στον υπόλοιπο κλάδο ώστε να ανακοπεί η πορεία προς τον μηδενισμό.

Οι “μακροπρόθεσμοι” επενδυτές στον κλάδο με εξαίρεση τους εγκλωβισμένους μετόχους των περσινών αυξήσεων κεφαλαίου κατά 8,3 δισ. ευρώ, είναι είδος προς εξαφάνιση. Δεδομένου πως οι περισσότεροι  πιστεύουν πως θα βρεθούν και χαμηλότερες τιμές στη συνέχεια μέχρι να διευκρινιστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες και οι όροι της νέας ανακεφαλαιοποίησης προς τα τέλη Οκτωβρίου με την ολοκλήρωση των stress test που ξεκινούν τυπικά από σήμερα, οι επόμενες εβδομάδες αναμένονται ιδιαίτερα ταραχώδεις για τις τράπεζες με μεγάλες διακυμάνσεις και μπόλικη κερδοσκοπία που υποχρεώνει τις Αρχές να  διατηρήσουν σε ισχύ την απαγόρευση του short selling τουλάχιστον μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Πηγή: Capital.gr – Bασίλης Γεώργας