Την κάλυψη τυχόν έλλειψης κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών από το κεφαλαιακό απόθεμα ασφάλειας του τρίτου προγράμματος βοήθειας προτείνει η προτείνει η επικεφαλής του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Τραπεζικής Εποπτείας, Ντανιέλ Νουί, σε απαντητική επιστολή της προς μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Στην επιστολή της προς τον Γιόνας Φερνάντες, η Νουί επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «λόγω της κλιμάκωσης της κρίσης στην Ελλάδα από το τέλος του προηγούμενου έτους, η εποπτική διαδικασία έχει εντατικοποιηθεί σημαντικά, συμπεριλαμβάνοντας πιο συχνή και λεπτομερή ανάλυση της ρευστότητας, της φερεγγυότητας, της κερδοφορίας και της θέσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, συνοδευόμενη από στενή συνεργασία με άλλες ανάλογες εθνικές αρχές οι οποίες εμπλέκονται στην εποπτεία των συγκεκριμένων τραπεζικών ομίλων και πιο συχνή συνεργασία με την διεύθυνση των πιστωτικών ιδρυμάτων».

Αυτός ο εντατικοποιημένους έλεγχος, προσθέτει, «έχει επιτρέψει και εξακολουθεί να επιτρέπει την απαραίτητη εποπτική δράση προκειμένου να βοηθήσει στην διατήρηση της ρευστότητας και της φερεγγυότητας των εν λόγω τραπεζών».

Η ΕΚΤ, συνεχίζει η κυρία Νουί, προετοιμάζεται αυτή τη στιγμή για συνολική εκτίμηση των σημαντικών ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, όπως αποφασίστηκε στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 12 Ιουλίου 2015.

«Αν αυτή η εκτίμηση διαπιστώσει έλλειψη κεφαλαίων για ένα ή περισσότερα σημαντικά ιδρύματα, αυτές θα μπορούσαν να καλυφθούν από το κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας το οποίο θα θεσπιστεί από ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα, μετά την εφαρμογή του αναγκαίου νομικού πλαισίου», καταλήγει.

Πηγή: ΑΜΠΕ