Η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει για το αν μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και να κλείσει η συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα πριν τις 20 Αυγούστου, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους που επικαλείται η Bild.

 

Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, η νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα πρέπει να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή καθώς και από άλλα έξι κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία.Κυβερνητικοί κύκλοι τους οποίους επικαλείται η Bild εκτιμούν ότι «αυτό δεν είναι εφικτό».

Πέραν αυτού, όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, «ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδίδεται πάλι σε τεχνάσματα. Θέλει να ψηφιστούν διαφιλονικούμενα μέτρα περικοπών (κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, κατάργηση φορολογικών προνομίων για αγρότες) τον Οκτώβριο, δηλαδή μετά τη συμφωνία με τους δανειστές και τις πιθανολογούμενες πρόωρες εκλογές.

Η ψήφιση των μέτρων προϋπόθεση για τη νέα βοήθεια

Οι δανειστές όμως καλούνται να δώσουν άμεσα 50 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη. Εντούτοις η γερμανική κυβέρνηση έχει εξηγήσει επανειλημμένως ότι θα εγκρίνει την παροχή νέας βοήθειας, μόνον αν το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθετήσει προηγουμένως όλα τα μέτρα περικοπών».

Σε αυτά τα συμφραζόμενα, σύμφωνα με την Bild, γίνεται όλο και πιο πιθανό ένα νέο δάνειο – γέφυρα ύψους 5 δισ. ευρώ, προκειμένου η Αθήνα να καταβάλει στις 20 Αυγούστου 3,2 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αλλά και τόκους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Χθες Τετάρτη, υπενθυμίζει η εφημερίδα, και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε ότι όλα συνηγορούν υπέρ μιας γρήγορης συμφωνίας. Σε διαφορετική περίπτωση «θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια νέα χρηματοδοτική γέφυρα», είπε.

Πηγή: Deutsche Welle