Η απόρριψη της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα συνεπάγεται έναν ακόμη πόλεμο στη Μέση Ανατολή προειδοποίησε ο Μπαράκ Ομπάμα, ενόψει της σχετικής ψηφοφορίας στο αμερικανικό Κογκρέσο.

 

«Η απόρριψη της συμφωνίας από το Κογκρέσο θα έφερνε οποιαδήποτε αμερικανική κυβέρνηση, η οποία θα ήταν αποφασισμένη να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αντιμέτωπη με μία και μόνη επιλογή: άλλον έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Και αυτό δεν το λέω για να προβοκάρω. Είναι γεγονός» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα σε ομιλία που εκφώνησε στην Ουάσινγκτον.

Πολλοί απ’ όσους αντιτίθενται στη συμφωνία αυτή – κυρίως οι εκπρόσωποι του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στο Κογκρέσο – υποστηρίζουν πως δεν διασφαλίζεται ότι το Ιράν δεν θα είναι ποτέ σε θέση να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και επιμένουν ότι με την άρση των κυρώσεων η Τεχεράνη απλώς θα αποκτήσει τη δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικές κεφαλές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ωστόσο, επέμεινε ότι αυτό που θα μπορούσε να επιταχύνει την απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν είναι η απόρριψη της συμφωνίας.

Επιπλέον, απέρριψε τις επικρίσεις που έχουν διατυπωθεί, αποδίδοντάς τις σε «αντανακλαστικό κομματισμό» και στη διάδοση ψευδών φόβων για τη συμφωνία που πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση από το Κογκρέσο τον επόμενο μήνα.

«Ξέρω ότι είναι εύκολο να παίζει κανείς με τους φόβους των ανθρώπων, να μεγεθύνει τις απειλές… όμως κανένα από αυτά τα επιχειρήματα δεν στέκει» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΜΠΕ