Στη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειοδοτήσεων επανέρχεται ο υπουργός Επικρατείας ο οποίος διαμηνύει πως η αδιαφάνεια, η εν μία νυκτί αδειοδοτήσεις, οι εκκωφαντικές σιωπές των υπευθύνων οι διαρκείς σχεδόν σιωπηρές ανανεώσεις αδειών και θητειών, δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστούν.

 

Σύμφωνα με τον κο Παππά “η σταθερή μέριμνα της κυβέρνησης είναι η νομική, θεσμική και πολιτική θωράκιση της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

Η αδιαφάνεια, η εν μία νυκτί αδειοδοτήσεις, οι εκκωφαντικές σιωπές των υπευθύνων οι διαρκείς σχεδόν σιωπηρές ανανεώσεις αδειών και θητειών, δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστούν.

Καλούμε κάθε θεσμικό παράγοντα καθώς και όλα τα πολιτικά κόμματα να συμβάλουν, ώστε να μπει επιτέλους τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο με όρους ευρείας πολιτικής συναίνεσης.

Αυτό είναι που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Σε καμία περίπτωση δεν το υπηρετεί η διαιώνιση του τρέχοντος καθεστώτος”, καταλήγει στη δήλωσή του. 

Υπενθυμίζεται η σκληρή αντιπαράθεση Παππά – Κωνσταντοπούλου εξ αφορμής των αδειών. Ο υπουργός Επικρατείας άφησε να εννοηθεί πως η πρόεδρος της Βουλής υπονομεύει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τις άδειες καθώς έως σήμερα δεν έχει κινήσει τις διαδικασίες για τη νόμιμη συγκρότηση του ΕΣΡ, επιλέγοντας να διατηρεί την υφιστάμενη προβληματική κατάσταση.

Η υπόθεση άδειες προκάλεσε θύελλα απολύσεων και μειώσεων. Oι υπουργοί Επικρατείας Νίκος Παππάς και Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησαν να τηρηθεί από τους εργοδότες η νομιμότητα, τα εργασιακά δικαιώματα και η ελευθεροτυπία.

Με κοινή δήλωσή τους οι δύο υπουργοί, με αφορμή τις απολύσεις στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και καταγγελίες συνδικαλιστικών οργανώσεων για απειλές για ανάλογες κινήσεις από ιδιοκτήτες άλλων μέσων, υπογράμμισαν ότι «οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών οφείλουν να γνωρίζουν ότι ανεξαρτήτως τέτοιων ενεργειών, οι προϋποθέσεις της αδειοδότησης και ειδικότερα το καθεστώς των εργοδοτικών υποχρεώσεων που προβλέπει ο νέος νόμος θα εφαρμοστούν στο ακέραιο».

«Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας θα εξασφαλίσουν την τήρηση της νομιμότητας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ώστε οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ να μην είναι θύματα εκβιασμών και εκφοβισμών», αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση και καλούν τους εργοδότες ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών να σεβαστούν τη νομιμότητα, τα εργασιακά δικαιώματα και την ελευθεροτυπία και να μη χρησιμοποιήσουν το νομοσχέδιο ως πρόσχημα απολύσεων, την περίοδο μάλιστα που έχει ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για το μείζον αυτό ζήτημα νομιμότητας και δημοκρατίας.

Πηγή: Sofokleousin.gr