Έξι καταδιωκτικά αεροσκάφη F-16 ανέπτυξαν οι ΗΠΑ στη βάση του Ιντσιρλίκ, στην νότια Τουρκία, «σε υποστήριξη στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους» γράφει στον λογαριασμό της στο Twitter η αμερικανική αποστολή στο ΝΑΤΟ.

 

Είναι η πρώτη φορά από τότε που σχηματίστηκε ο διεθνής συνασπισμός ο οποίοις βομβαρδίζει την τζιχαντιστική οργάνωση στο Ιράκ και στη Συρία, πριν από έναν χρόνο, που οι ΗΠΑ θα μπορούν να απογειώσουν καταδιωκτικά από αυτήν την βάση, χάρη σε συμφωνία που υπεγράφη με την Τουρκία στα τέλη του Ιούλιου.

Επίσης εν αναμονή της ανάπτυξης των καταδιωκτικών, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν από το Ιντσιρλίκ μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να καταφέρουν πλήγματα κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan, περίπου 300 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν επίσης αναπτυχθεί στη βάση για τον συντονισμό των επιχειρήσεων στο έδαφος.

Τα αεροσκάφη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας χρειαζόταν μέχρι σήμερα να απογειώνονται από πιο μακρινές βάσεις για να πλήξουν τους στόχους τους των τζιχαντιστών, για παράδειγμα από την Ιορδανία ή το Κουβέιτ.

Πηγή: Reuters