Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 07-08-2015, η 2η Ημερίδα Απόδημων Λεριών, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, με θέμα «Πολιτισμός – Ανάπτυξη – Απόδημοι Λεριοί», στο Συνεδριακό Κέντρο του Πατριαρχείου, με συνδιοργάνωση του Δήμου Λέρου με τη βοήθεια του Συλλόγου Λερίων Νέας Υόρκης.

Παρόντες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου καί Ἀστυπαλαίας, υπέρτιμος καί Έξαρχος Σποράδων Νήσων, κ. Παΐσιος, ο Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος, ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλιας, ο Αντιδήμαρχος Λέρου κ. Γιάννης Κωνσταντινίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λέρου κ. Νεκτάριος Μπίλλης, οι πρώην Δήμαρχοι κ.κ. Ιωάννης Αντάρτης και Γεώργιος Ζώρζος, εκπρόσωποι των Συλλόγων Λεριών από τις ΗΠΑ, όπως ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λερίων Νέας Υόρκης κ. Φιλακούρης Αντώνης, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Λερίων Νέας Υόρκης κ. Τάκης Ρίζος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λερίων Αυστραλίας κ. Γεώργιος Μπουράκης, το μέλος του ΔΣ κ. Ασημακόπουλος Βασίλης του Συλλόγου Λερίων Νέας Υόρκης, ομογενείς από τη Μελβούρνη, το Σίδνεϊ, το Χιούστον και την Αίγυπτο, καθώς και πλήθος κόσμου. Αξίζει να σημειωθεί η ιδιαίτερη συνδρομή των αδελφών Μαρίας και Αδαμαντίας Μαρή από την Νέα Υόρκη στην διοργάνωση και στην επιτυχία της ημερίδας.

Ομιλητές της Ημερίδας ήταν ο κ. Νίκος Αλεξίου, καθηγητής Κοινωνιολογίας του Queens College Cuny και ιδρυτής – ερευνητής του Αρχείου Ελλήνων Αμερικής, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία για τους Έλληνες της Αμερικής και της Νέας Υόρκης βασισμένα στην έρευνά του για την ομογένεια, καθώς και η Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Λέρου κα Μαργαρίτα Γεωργάκη με θέμα την Ελληνική γλώσσα ως συνεκτικό στοιχείο του Ελληνισμού. Επίσης ο κ. Δημήτρης Ήσυχος, Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Λερίων, παρουσίασε τα δύο νέα του βιβλία, τα οποία αφορούν την ιστορία της τοπικής αρχιτεκτονικής της Λέρου.

Η συμμετοχή των Απόδημων Λερίων στην ημερίδα ήταν πολύ μεγάλη και το κλίμα συναισθηματικά φορτισμένο. Τα αποτελέσματα που εξήχθησαν, θα τονώσουν τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των Αποδήμων Λερίων και της ιδιαίτερης πατρίδας τους.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η καταγραφή των Απανταχού Λερίων, η προσπάθεια για τη δημιουργία δικτύου οικογενειών, εκπαιδευτών και νεολαίας και η διοργάνωση πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων με τη συμβολή του Δήμου Λέρου για τη διατήρηση της Ελληνικής ταυτότητας των ομογενών μας, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς τους και την αποκατάσταση των οργανικών τους σχέσεων με την πατρίδα καταγωγής. Στη διάρκεια της Ημερίδας διαπιστώθηκε και η ανάγκη της δημιουργίας γέφυρας μεταξύ της Λέρου και των Συλλόγων Λερίων όλου του κόσμου, για τη συμμετοχή της Διασποράς στα πολιτιστικά και εικαστικά δρώμενα του νησιού.

Αποφασίστηκε ακόμη ότι η 3η Ημερίδα Απόδημων Λερίων 2016, θα πραγματοποιηθεί το θέρος του 2016, στη Μονή των Αγγέλων, με θέμα «Ο ρόλος της θρησκείας στον Απόδημο Ελληνισμό».

Τέλος αποφασίστηκε η συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού με τις Κοινότητες των Λερίων και Δωδεκανησίων του κόσμου για την οργάνωση Προγραμμάτων Φιλοξενίας με ένα σύστημα υποτροφιών με πατριωτικά χαρακτηριστικά.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή των Απόδημων Λερίων στις 8 Αυγούστου 2015, ολοκληρώθηκαν, με τη μουσικοχορευτική βραδιά στον Πύργο Μπελλένη, με τη βοήθεια του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου «Η Παναγιά του Κάστρου».