Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του έγινε το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους εταίρους της χώρας, από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.
Τελικά, οι δύο τροπολογίες, που κατατέθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης και προκάλεσαν αντιδράσεις, αναμένεται να συζητηθούν στην Ολομέλεια.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε το βουνό, όπως το χαρακτήρισε, τροπολογιών που κατατέθηκαν τελευταία στιγμή και ζήτησε να δοθούν εξηγήσεις, αλλά και να αποσυρθούν. Η πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε απαράδεκτο να έρχονται τέτοιας σημασίας τροπολογίες, που αφορούν τις συντάξεις και θέματα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, τελευταία ώρα.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι κατατέθηκαν τώρα διότι δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν νωρίτερα και εισηγήθηκε να γίνουν αποδεκτές για να συζητηθούν στην Ολομέλεια.
Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας διευρύνονται σημαντικά οι δυνατότητες που προσφέρει στους δανειολήπτες ο γνωστός ως νόμος Κατσέλη, για την δικαστική διευθέτηση δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Επίσης, προβλέπεται ότι στο πεδίο εφαρμογής του νόμου εμπίπτουν πλέον το σύνολο των οφειλών φυσικών προσώπων που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, προς την εφορία, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Παράλληλα ο κ. Σταθάκες επεσήμανε ότι Η κυβέρνηση επέλεξε στη Σύνοδο Κορυφής (στις 12 Ιουλίου) να καταλήξει σε αυτή τη συμφωνία, και από εκεί και πέρα αυτή η διαδικασία προσδιορίζεται από ασφυκτικά περιθώρια. Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, μπορεί να γίνει πολύ συζήτηση για τα πολλά θετικά και αρνητικά αυτής της συμφωνίας, όμως, το διακύβευμα, όπως τόνισε, είναι απλό και σαφές: «Η κυβέρνηση στοχεύει σε μια συμφωνία τριετούς διάρκειας με πλήρη χρηματοδότηση, και πιστεύουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να είναι εξοπλισμένος με την έγκριση αυτή για το αυριανό Eurogroup, οτιδήποτε άλλο κρύβει κινδύνους».