Με άρθρο – παρέμβαση στην γερμανική «Die Welt» ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκφράζει τον προβληματισμό του για τις διαστάσεις που παίρνει στην Ευρώπη το μεταναστευτικό πρόβλημα.

“Αυτή δεν είναι η Ευρώπη, στην οποία θέλω να ζήσω”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Κομισιόν και υπογραμμίζει:

«Όταν μιλάμε για τη μετανάστευση πρέπει να ξέρουμε ότι αναφερόμαστε σε ανθρώπους όπως εμείς. Ορισμένοι δεν είχαν την τύχη να γεννηθούν σε μία από τις πλουσιότερες και σταθερότερες περιοχές τους κόσμου, δηλαδή την Ευρώπη.

Μιλάμε για ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στη Συρία, από το Ισλαμικό Κράτος, από την τρομοκρατία στη Λιβύη και από τη δικτατορία στην Ερυθραία».

Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία του λόγω της απόρριψης αυτών των ανθρώπων, διαμηνύοντας ότι «η βία κατά των αιτούντων ασύλου δεν είναι… Ευρώπη».

«Με ανησυχεί όταν οι πολιτικοί της άκρας δεξιάς αλλά και της άκρας αριστεράς θρέφουν ένα λαϊκισμό, ο οποίος παράγει μόνο αγανάκτηση, αλλά καμία λύση» προσθέτει ο κ. Γιούνκερ.

Η ρητορική μίσους και οι απερίσκεπτες δηλώσεις, προειδοποιεί, θέτουν σε κίνδυνο ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ευρώπης, δηλαδή την ελευθερία διακίνησης των ανθρώπων.

«Αυτό δεν είναι Ευρώπη» καταλήγει χαρακτηριστικά.