Απάντηση  στην ερώτηση που είχε καταθέσει στις 20 Ιουλίου ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης με θέμα «ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΝΑΛΑΡΧΩΝ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ», έλαβε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Ν. Παρακευόπουλο & τον Υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά. 

Στο ερώτημά του, ο βουτευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζε μεταξύ άλλων “Όλοι μας υπήρξαμε θύματα της τρομοκρατίας των μέσων πληροφόρησης, από την στιγμή που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015. Η τρομοκρατία ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΝΑΙ ασκήθηκε βίαια από τα ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΝΑΛΙΑ και τους ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ και τους ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΟΥΣ, καθ’ όλο το επταήμερο του προεκλογικού αγώνα. Οι παραπάνω παράνομες ενέργειες συνιστούν ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ, το οποίο είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο από την Δημοκρατία.

Από πρωίας έως νυκτός, οι γνωστοί προβεβλημένοι και φυσικά παχυλά αμειβόμενοι παρουσιαστές από επιχειρηματίες – προμηθευτές του δημοσίου, με κυνικό, απροσχημάτιστο τρόπο, έστηναν εκπομπές, με καλεσμένους εκφραστές του «Ναι», αφαιρώντας τον λόγο ειρωνευόμενοι αναιδέστατα, τους ολίγους υπέρ του «Όχι» καλεσμένους. Επίσης εκείνες τις ημέρες προέβαλαν, αμφιβόλων προελεύσεων δημοσκοπήσεις, ελεγχόμενες φυσικά από εργολάβους εταιριών υπέρ του «Ναι». Τόσο στις τηλεοπτικές όσο και στις ραδιοφωνικές εκπομπές, απεκρύβετο η αλήθεια, απεκρύβοντο όλες οι δημοκρατικές φωνές εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού, ανακοινώσεις κομμάτων και ανερυθρίαστα προεβάλοντο μόνον οι φωνές των εκβιαστών του Γιούρογκρουπ.” 

Στην απάντησή του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι στις 6-7-2015 σχηματίστηκε αυτεπαγγέλτως κατά παντός υπευθύνου ποινική δικογραφία επί της οποίας διενεργείται προκαταρκτική εξέταση προς διερεύνηση παραβιάσεων της εκλογικής νομοθεσίας, οι οποίες επισύρουν ποινικές κυρώσεις. Επιπλέον, στην απάντηση επισημαίνεται ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν παρεμβαίνει στο έργο της απονομής Δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας την ανεξαρτησία των δικαστικών Αρχών.

Από την πλευρά του Υπουργού Επικρατείας, ο Νίκος Παππάς σημειώνει μεταξύ άλλων ότι “οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί τις μέρες που προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος προέβησαν σε κατάφορη παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας. Σε μια οργανωμένη μεροληπτική εκστρατεία, χρησιμοποιήθηκαν όλα τα διαθέσιμα μέσα επηρεασμού της κοινής γνώμης: οι ψευδείς ειδήσεις, οι παραπλανητικές ειδήσεις, η προσπάθεια άμεσου εκφοβισμού του τηλεοπτικού κοινού, η προσπάθεια αποσταθεροποίησης”. Ο Υπουργός Επικρατείας τονίζει ότι “η πρακτική αυτή συνιστά παραβίαση του άρθρου 9 του νόμου 4023/2011 και της κοινής Υπουργικής Απόφασης 10930/2015, ενώ αναφέρει ότι μετά τις καταγγελίες υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση για το θέμα. Επίσης στην επιστολή του ο Νίκος Παππάς τονίζει την παρέμβαση του πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ εναντίον δημοσιογράφων.

Επαναλαμβάνεται δε ότι “η πρόθεση και η βασική δέσμευση της κυβέρνησης είναι η εξυγίανση του θεσμικού πλαισίου και η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, με επιβολή αντικειμενικών και γενικά παραδεκτών κανόνων διαφανούς και κανονικής λειτουργίας.

Δείτε τις απαντήσεις