Την διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης επιστρέφει την Δευτέρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Μεϊμαράκης.

Δεν κατάφερε να βρει συμμάχους για να σχηματίσει Κυβέρνηση ο Πρόεδρος της ΝΔ-Πηγές από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ είπαν ότι κατά τις συναντήσεις που είχε ο κ. Μεϊμαράκης έθεσε κυρίως το ζήτημα του πώς θα κινηθούν τα κόμματα την επομένη της κάλπης.

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πάει σήμερα ο αρχηγός της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης για να παραλάβει τη διερευνητική εντολή μετά και την αποτυχία της Νέας Δημοκρατίας να εξεύρει συμμάχους για να συγκροτήσει Κυβέρνηση. Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οδηγείται σε εκλογές την 20ή Σεπτεμβρίου. Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης και απέρριψε το αίτημα για συνάντηση, προκαλώντας την ενόχληση του προέδρου της ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση, ολοκληρώθηκαν χθες οι επαφές του Β. Μεϊμαράκη χωρίς αποτέλεσμα, όπως ήταν αναμενόμενο, και η εντολή επιστρέφεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να την αναθέσει στη συνέχεια στο τρίτο κόμμα, τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Δεν ήθελε συνάντηση
Χθες, στις 10:00 το πρωί, ο πρόεδρος της ΝΔ τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό, ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να μιλήσει μαζί του και άφησε σχετικό μήνυμα. Μετά από περίπου δύο ώρες, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μεϊμαράκη, ωστόσο απάντησε αρνητικά στην πρόσκληση για συνάντηση στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών. Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε στον κ. Μεϊμαράκη ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και γι’ αυτό και ο ίδιος παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός εξήγησε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι δεν θεωρεί σκόπιμη μια συνάντησή τους στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών, ωστόσο παρατήρησε ότι έχει τη διάθεση να συναντηθεί με τον κ. Μεϊμαράκη εκτός αυτής της διαδικασίας εάν ο πρόεδρος της ΝΔ το επιθυμεί.

Πυρά ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ
Με ανακοίνωσή της, η ΝΔ εξέφρασε την ενόχλησή της για τη στάση του πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για «καθεστωτική αντίληψη». Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρεται: «Η προσπάθεια όλων για ένα καλύτερο αύριο απαιτεί συνεννόηση, διάλογο και ευρύτερες συνεργασίες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Με τη διάθεση αυτή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευ. Μεϊμαράκης επικοινώνησε με τον κ. Α. Τσίπρα, ο οποίος απάντησε ότι “δεν θέλει να τον δει”».

Η ανακοίνωση της ΝΔ σημειώνει ακόμη: «Οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών είναι θεσμικές και συνταγματικές, που έχουν στόχο, εκτός των άλλων και την εκτόνωση της πολιτικής έντασης. Δεν πρόκειται για κοινωνικές και φιλικές επαφές. Εδώ και ένα μήνα ο κ. Τσίπρας συμπεριφέρεται με καθεστωτική αντίληψη. Αποφασίζει μόνος του για πολύ σοβαρά ζητήματα για το μέλλον της χώρας και όταν διαπιστώνει τα αρνητικά αποτελέσματα των κινήσεών του, αυτοπαρουσιάζεται ως θύμα εκβιασμών. Στην παρούσα φάση επιλέγει τις παλιές καταδικασμένες πρακτικές της πόλωσης. Έχει μείνει στο χθες».

Απάντηση
Απαντώντας στη ΝΔ συνεργάτες του Πρωθυπουργού σημείωναν: «Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να ψεύδεται και σκοπίμως επιχειρεί να πυροδοτήσει την πολιτική ένταση ενώ επικαλείται την ‘εκτόνωσή’ της. Μπροστά στο φόβο των εκλογών, φτάνει πρακτικά να αποκαλεί ‘καθεστωτική αντίληψη’ την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. ‘Πρακτική του χθες’ είναι η αναζήτηση τεχνασμάτων για τη ‘μονιμοποίηση’ ενός προσωρινού Προέδρου».

Στοίχημα η επομένη των εκλογών
Τις προηγούμενες ημέρες, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ χθες είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ, κατά τις συναντήσεις που είχε με τους αρχηγούς των κομμάτων ο κ. Μεϊμαράκης έθεσε κυρίως το ζήτημα του πώς θα κινηθούν τα κόμματα την επομένη της κάλπης, δεδομένου ότι από νωρίς είχε διαφανεί πως δεν υπήρχε περίπτωση συμφωνίας στην πρότασή του για σχηματισμό νέας κυβέρνησης από την ίδια Βουλή.

Είδε και Σαμαρά – Καραμανλή
Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης το Σάββατο είχε επαφές με τους πρώην προέδρους της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή. Με τον κ. Σαμαρά συναντήθηκε στη Βουλή, ενώ με τον κ. Καραμανλή είχε τηλεφωνική επικοινωνία. Στόχος του κ. Μεϊμαράκη είναι να κατέβει η ΝΔ στις εκλογές συντεταγμένα και με ενότητα, κάτι που όπως φαίνεται επιτυγχάνεται. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του κόμματος συνεχίζει τις επαφές του – ήδη, είχε συνάντηση και με την Ντόρα Μπακογιάννη.

Συνεδριάζει ο ΣΥΡΙΖΑ
Συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τα μισά σχεδόν μέλη της μετά την αποχώρηση των διαφωνούντων και πιθανόν με την συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα, με στόχο να ξεκινήσει ουσιαστικά η προετοιμασία του κόμματος για τις εκλογές. Η Γραμματεία θα αναζητήσει τη στρατηγική προς τις κάλπες, κυρίως δε τα διλήμματα και τα διακυβεύματα των εκλογών, καθώς και την τακτική έναντι των πολιτικών του αντιπάλων από τη ΝΔ έως τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, διαμορφώνουν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις τα τελευταία 24ωρα υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Στόχος του Πρωθυπουργού είναι να υπάρξει ένα πειστικό αφήγημα, που να οδηγεί σε ένα πλειοψηφικό ρεύμα, ακόμη και αυτοδυναμίας στις εκλογές.

Κυρίως από την πλευρά του Μαξίμου θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί το «προσωπικό κεφάλαιο» του κ. Τσίπρα και η αξιοπιστία που ακόμη έχει ο Πρωθυπουργός, αλλά και να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα με προοδευτικές πολιτικές, που θα παρουσιαστούν και ως αντίρροπα μέτρα στις επιπτώσεις του μνημονίου. Και φυσικά ότι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εφαρμόσει πολιτικές με κοινωνικά δίκαια μέτρα, πάταξης της φοροδιαφυγής, της διαπλοκής και των ισχυρών συμφερόντων είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Τσίπρα. Κρίσιμο θέμα για τους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα αναδεικνύεται η ημερομηνία των εκλογών και η συντόμευση των διαδικασιών, ώστε οι κάλπες να στηθούν οπωσδήποτε στις 20 Σεπτεμβρίου και όχι αργότερα.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, in.gr, To Bήμα, Πρώτο Θέμα

Επιστρέφει Μεϊμαράκης, παραλαμβάνει Λαφαζάνης