Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιστεύει ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα αυξήσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο, αλλά είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα στην περίπτωση μίας σημαντικής αλλαγής στις προοπτικές του πληθωρισμού, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βίτορ Κονστάντσιο.

 

«Είμαι πεπεισμένος ότι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος αγορών ομολόγων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως έχει ανακοινωθεί, θα οδηγήσει σε μία βιώσιμη επιστροφή του πληθωρισμού προς τα επίπεδα που είναι συνεπή με τον ορισμό μας για τη σταθερότητα των τιμών», δήλωσε ο Κονστάντσιο σε συνέντευξη τύπου. «Όπως πάντα, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, στο πλαίσιο της εντολής του, για να ανταποκριθεί σε όποια σημαντική μεταβολή στις προοπτικές σταθερότητας των τιμών», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα αξίας 60 δισ. ευρώ κάθε μήνα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει για να αυξήσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο της, που είναι λίγο κάτω από το 2%.

Πηγή: Το Έθνος