Εκλογές και στην Ιταλία ζητούν πολλά μέλη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος του Ματτέο Ρέντσι, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. 

 

Όπως αναφέρουν οι εφημερίδες Ρεπούμπλικα και Μεσσατζέρο, σειρά στενών συνεργατών του Ιταλού κεντροαριστερού πρωθυπουργού, θέλουν να ακολουθήσει το παράδειγμα του Αλέξη Τσίπρα και να ζητήσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών Ο στόχος είναι να θέσει εκτός παιχνιδιού την αριστερή, εσωτερική αντιπολίτευση, του Δημοκρατικού Κόμματος. 

Ο κύριος υποστηρικτής της στρατηγικής αυτής είναι ο αντιπρόεδρος της ιταλικής βουλής Ρομπέρτο Τζακέττι, ο οποίος θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά (προχωρώντας σε νέες μεταρρυθμίσεις) μόνο αν κάνει παρελθόν τις πιέσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης των «Δημοκρατικών». «Αν πάμε σε εκλογές η κοινοβουλευτική μας ομάδα θα γίνει πιο συμπαγής και κανείς δεν θα θυμάται, μετά από λίγο, τους διαφωνούντες», δήλωσε ο Τζακέττι. Θεωρεί, δε, ότι «στην Αθήνα, λαμβάνουν πιο σοβαρές αποφάσεις απ’ ότι στην Ρώμη». 

Εκλογές ίσως την άνοιξη 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η γνωστή Ιταλίδα πολιτική σχολιάστρια Λουτσία Ανουντσιάτα, η οποία υπογραμμίζει ότι ο Ρέντσι έγινε πρωθυπουργός -και συνεχίζει να κυβερνά, εδώ και ενάμιση χρόνο- χωρίς την λαϊκή εντολή, μόνον χάρη σε επιλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. 

Κάτι που σημαίνει, προσθέτει, ότι θα έπρεπε να κινηθεί ακριβώς σαν τον Αλέξη Τσίπρα και να ζητήσει την διάλυση του κοινοβουλίου, με προσφυγή στις κάλπες. 

Αν ο Ρέντσι ακολουθήσει τις συμβουλές αυτές, οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές μπορεί να ορισθούν για την ερχόμενη άνοιξη, μαζί με τις δημοτικές. 

Πηγή: Το Βήμα