Του Σπύρου Γκουτζάνη, protothema.gr

Οι αρχηγοί θα μπορούν να απευθύνουν ερώτηση ο ένας στον άλλο ή και να απαντήσουν σε ερώτηση που τους έχει προηγουμένως υποβληθεί

Δύο αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν θα έχει η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών που θα διεξαχθεί αύριο το βράδυ στις 21.00. 

Έπειτα από αρκετή συζήτηση, η διακομματική κατέληξε σε κάποιες αλλαγές με σκοπό να μην είναι το ντιμπέιτ η γνωστή διαδικασία των παράλληλων μονολόγων, να μπορούν οι αρχηγοί να απευθύνουν ερώτηση ο ένας στον άλλο ή και να απαντήσουν σε ερώτηση που τους έχει προηγουμένως υποβληθεί. 

Κάπως έτσι αναμένεται ο Αλέξης Τσίπρας και δευτερευόντως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης να δεχθούν τις περισσότερες ερωτήσεις. Πάντως οι πολιτικοί αρχηγοί θα βρεθούν για πρώτη φορά αντιμέτωποι αφού ντιμπέιτ έχουν να γίνουν από το 2009. Ο μόνος που ήταν τότε αρχηγός και έχει παρόμοια εμπειρία είναι ο κ. Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει όμως και εμπειρία από την διεκδίκηση της προεδρίας της ΕΕ, όταν σύμφωνα με τις μετρήσεις που είχαν γίνει είχε κερδίσει τις εντυπώσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Εκτός από τον κ. Μεϊμαράκη με τον οποίο θα αναμετρηθούν τηλεοπτικά και στις 14 Σεπτεμβρίου, θα έχει απέναντί του και τους δύο αρχηγούς των κομμάτων της Αριστεράς, δηλαδή τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον μέχρι προ μηνός σύντροφό του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο μόνος σύμμαχος του κ. Τσίπρα, στο δεξί του χέρι κατά την γνωστή διαφήμιση, είναι ο Πάνος Καμμένος ο οποίος θα συναντηθεί τηλεοπτικά για πρώτη φορά με τον άσπονδο πολιτικό εχθρό του Σταύρο Θεοδωράκη. 

Οι επτά αρχηγοί θα καθίσουν κατά την κοινοβουλευτική δύμαμη των κομμάτων τους, δηλαδή Αλέξης Τσίπρας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Σταύρος Θεοδωράκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Πάνος Καμμένος και Φώφη Γενηματά. Τον συντονισμό θα έχει ο κεντρικός παρουσιαστής της ΕΡΤ Πάνος Χαρίτος. Η αναμέτρηση θα γίνει στα στούντιο της ΕΡΤ, ενώ διαμορφώνεται και το μπαρ της δημόσιας τηλεόρασης σε κέντρο τύπου. Ερωτήσεις θα υποβάλλουν οι έξι δημοσιογράφοι από τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια. Από το Mega η Όλγα Τρέμη ή ο Γιάννης Πρετεντέρης, από τον Αντ1 η Μαρία Χούκλη, από τον Alpha ο Αντώνης Σρόιτερ, από το Star η Μάρα Ζαχαρέα και από το Ε ο Μάκης Γιομπαζολιάς.

Μοναδική προϋπόθεση που έθεσε η διακομματική είναι οι δημοσιογράφοι να είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ. Πάντως υπήρξαν επιφυλάξεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Πρετεντέρη αν και περισσότερο αφορούν το ντιμπέιτ Τσίπρα- Μεϊμαράκη. 

Η διακομματική αποφάσισε την διαδικασία που θα ακολουθηθεί:

Υπάρχουν οι εξής Θεματικοί κύκλοι συζήτησης:

 
1ος κύκλος: Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία
 
2ος κύκλος: Παιδεία, Υγεία, Διοίκηση, Κοινωνική Πολιτική
 
3ος κύκλος: Μεταναστευτική πολιτική-προσφυγικό
 
4ος κύκλος: Εξωτερική πολιτική – ‘Αμυνα
 
5ος κύκλος: Ελεύθερη ερώτηση επιλογής του καθε δημοσιογράφου
 
6ος κύκλος σε δύο γύρους: Οι αρχηγοί μεταξύ τους με ελεύθερες τοποθετήσεις του κάθε αρχηγού και δυνατότητα αν θέλει να υποβάλει ερώτηση σε άλλον η άλλους αρχηγούς ή να απαντήσει σε ερώτηση που ενδεχομένως του έχει ήδη υποβληθεί.
 
Χρόνος τοποθέτησης: Στους πέντε πρώτους κύκλους, κάθε ερώτηση διαρκεί έως 30”. Η απάντηση διαρκεί έως 1.30 λεπτό. Η δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση επί της απάντησης διαρκεί έως 15”και η δευτερολογία του αρχηγού έως 30”.
 
Στον 6ο διπλό κύκλο των αρχηγών, ξεκινώντας από το μικρότερο σε δύναμη κόμμα, κάθε αρχηγός έχει στη διάθεσή του 1.30 λεπτό ανά γύρο.
 
Σειρά δημοσιογράφων – καναλιών: Η σειρά τοποθέτησης των δημοσιογράφων στο πάνελ, καθορίζεται από τους ίδιους.
 
Σειρά αρχηγών: Με την κοινοβουλευτική δύναμη.

Τα όσα αφορούν τους δημοσιογράφους αναμένεται να καθοριστούν σε κοινή τους συνάντηση σήμερα στη 1.00 το μεσημέρι όπου θα ξεκαθαρίσει και ποιος θα εκπροσωπήσει το Mega.