Συναντήσαμε τον γέροντα στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Ν. Τσελεμεντές», στην Σίφνο, ως μέλος της αποστολής της Άνδρου και παρουσιάζοντας το βιβλίο του «Μαγειρεύοντας με τον γέροντα Ευδόκιμο» το οποίο εκδόθηκε πρόσφατα. Aπό την Αφροδίτη Α. Καλομάρη 

 

«Αγαπώ την Άνδρο, μα και η Άνδρος με αγαπά». Με αυτήν την «κατάθεση» ξεκινήσαμε την σύντομη – δυστυχώς – κουβέντα μας. Και λέω δυστυχώς επειδή ο πατέρας με καταγωγή από την Μήλο και την Κρήτη, αποτελεί από εκείνους τους απλούς και ταπεινούς ανθρώπους της Ορθοδοξίας, που θέλεις να συνομιλείς μαζί τους για ώρες ατελείωτες. Που ακούς με προσήλωση και που καταλαβαίνεις χωρίς δεύτερη σκέψη, ότι πίσω από κάθε λέξη κρύβεται μόνον αγάπη και αλήθεια. 

Συναισθηματικός και απόλυτα δοτικός ο πατέρας, μου μίλησε με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του που περιλαμβάνει 90 συνταγές μαγειρικής τις οποίες «εφαρμόζει» κάθε μέρα στην Ιερά Μονή Παναχράντου στην Άνδρο, συνεχίζοντας της μακραίωνη Παράδοση των Παναχραντινών. Μαγειρεύει όπως παλιά, δίνοντας το παράδειγμα στους νεώτερους πατέρες να τον ακολουθήσουν…

«Το κύριο συστατικό της μαγειρικής, είναι η αγάπη», δηλώνει και τα μάτια του λάμπουν.

«Ερχόμενος στο μοναστήρι της Παναχράντου πριν εξήντα χρόνια, ο αείμνηστος γέροντάς μου πατήρ Αθανάσιος μου ανέθεσε από την πρώτη στιγμή το διακόνημα του μάγειρα. Από τότε μέχρι και σήμερα δε θυμάμαι να υπήρξε ημέρα που να μη μαγείρεψα για τους πατέρες και τους προσκυνητές. Το βιβλίο αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο βιβλίο με συνταγές, αλλά το απόσταγμα της μαγειρικής πείρας όλων αυτών των ετών».

–          Αληθεύει ότι πάντα κάθε ημέρα – χειμώνα – καλοκαίρι, έρχονται στην μονή προσκυνητές για να σας δουν;

 «Αληθεύει! Κάθε μέρα παιδί μου. Άλλες φορές περισσότεροι, άλλες λιγότεροι. Και πάντα υπάρχει φαγητό για όλους. Με μεγάλη χαρά τους υποδεχόμαστε, μαγειρεύουμε και τρώμε όλοι μαζί».

–          Και πως το αγαπημένο τους πιάτο είναι εκείνη η περίφημη μακαρονάδα του Ευδόκιμου;

(γελά) «Ναι! Και αυτό αλήθεια είναι. Έτσι μου λένε… Μα και για μένα, αγαπημένο είναι! Απλή είναι. Εύκολη. Με απλά υλικά. Σκορδάκι, φρέσκια ντομάτα, αλευράκι, λίγο ξύδι, βασιλικό, αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη. Αυτό είναι όλο!»

–          Δεν τρώτε καθόλου κρέας..

–          « Ο Άγιος Παίσιος μου έλεγε στο Άγιο Όρος που ήμουν στα πρώτα μου χρόνια της διακονίας μου, ότι να τρώμε ό,τι φύεται και ό,τι βγαίνει από την θάλασσα».

–          Υπάρχει μυστικό για να κάνουμε τα φαγητά μας πιο νόστιμα;

«Μυστικό δεν υπάρχει… Αγάπη τίποτα άλλο. Τα απλά και είναι και τα πιο νόστιμα»…

Ο πατέρας μου μίλησε και για το μποστανάκι της Μονής, τα αμπέλια που «δεν πρόκοψαν» φέτος, τα οπωροφόρα που μοσχοβολούν όταν είναι ανθισμένα, την τράπεζα με τους επισκέπτες. Όλες οι λέξεις γύρω από το βιβλίο. Ένα βιβλίο που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο Ηλίας Μαμαλάκης, στον πρόλογό του και με τον οποίο τον συνδέει μεγάλη φιλία, «Είναι ένας μικρός καθημερινός οδηγός για νέες και παλιές νοικοκυρές, αλλά και για μάγειρες μοναστηριών, που μέσα από τις σελίδες του θα φτιάξουν φαγάκια νόστιμα και υγιεινά. Εύχομαι από την καρδιά μου να ταξιδέψει σαν Ανδριώτικο καράβι»…