“Θα ήταν παράνομη” λέει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν ποτέ «μια πραγματική πιθανότητα» καθώς θα ήταν παράνομη και η Ευρώπη πλέον πρέπει να σβήσει κάθε αμφιβολία για τη βιωσιμότητα του ευρώ, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Reuters ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο.

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί για την εφαρμογή του προγράμματος και, εάν παραμείνει σε τροχιά με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, η χαλάρωση των capital controls δεν είναι μακριά, τονίζει. «Εχουν τεθεί οι βάσεις για σταδιακή χαλάρωση των capital controls. Θα αρθούν όπως έγινε και στην Κύπρο».

Σε σχέση με το ΔΝΤ, σημείωσε ότι το ελληνικό χρέος δεν πρέπει να αναλύεται μόνο με βάση το λόγο προς το ΑΕΠ και εκτίμησε ότι οι απόψεις της ΕΕ και του Ταμείου θα συγκλίνουν όταν θα συζητηθεί η βιωσιμότητά του στην πρώτη αξιολόγηση.

«Τα κράτη μέλη είναι αρνητικά απέναντι στο κούρεμα και σίγουρα ελπίζω ότι δεν θα κριθεί αναγκαίο κρίνοντας από τα νούμερα…Όσο πιο πολύ σκαλίζει κανείς τα νούμερα, τόσο πιο πολύ τείνει να οδηγηθεί σε αυτό το συμπέρασμα» τόνισε.