Στο αεροδρόμιο της Αβάνας προσγειώθηκε το αεροπλάνο του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος θα πραγματοποιήσει ιστορική επίσκεψη στην Κούβα και τις ΗΠΑ, στον απόηχο της σύσφιγξης των σχέσεων των πάλαι ποτέ εχθρικών χωρών.

 

Ο Ποντίφικας έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για τη διαδικασία αποκατάστασης των διμερών σχέσεων, δεδομένης και της λατινοαμερικανικής καταγωγής του.

«Ο Πάπας έχει κάνει τόσα πολλά προκειμένου να επιτευχθεί η επανα-προσέγγιση των ΗΠΑ με την Κούβα» τόνισε ένας εκ των συμβούλων της κουβανικής κυβέρνησης.

Ο Πάπας θα πραγματοποιήσει περιοδεία τόσο στην Κούβα όσο και στις ΗΠΑ, επιχειρώντας να συμβάλει ακόμη περαιτέρω στην εγκαθίδρυση του νέου δόγματος στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

Στο αεροδρόμιο, τον υποδέχθηκε ο Ραούλ Κάστρο, αδελφός του ιστορικού ηγέτη της Κούβα, Φιντέλ. Παρά τον κομμουνιστικό χαρακτήρα του καθεστώτος, ο Ραούλ έχει βαπτιστεί ως Καθολικός. Άλλωστε, από το 1990, στη χώρα επικρατεί μία σχετική ελευθερία όσον αφορά τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του πληθυσμού.

«Είναι τιμή μας που ήρθε στην Κούβα, τον ευχαριστούμε για την γενναιοδωρία του» υποστήριξε ο Ραούλ Κάστρο, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Σήμερα επικρατεί μεγάλη ανισότητα ως προς την κατανομή του πλούτου» συνέχισε και πρόσθεσε ότι το ανθρώπινο είδος έχει αυτοκαταστροφικές ιδιότητες.

«Το τρέχον διεθνές σύστημα είναι ανήθικο και άδικο» υπερθεμάτισε, κάνοντας λόγο για έναν χαώδη κόσμο, όπου τα πλούσια κράτη και οι πολυεθνικές απειλούν με ολική καταστροφή την παγκόσμια βιοποικιλότητα και τους φυσικούς πόρους.

Από την πλευρά του, ο Ποντίφικας, με αφορμή τους εν εξελίξει πολέμους και τις μαζικές προσφυγικές ροές, υποστήριξε ότι ο κόσμος είναι διψασμένος για ειρήνη.

«Σήμερα ανανεώνουμε τους δεσμούς συνεργασίας και φιλίας μεταξύ του λαού της Κούβας και της καθολικής εκκλησίας» συνέχισε, ενώ κάλεσε την κουβανική κυβέρνηση να συνεχίσει να παρέχει ελευθερίες στην καθολική κοινότητα προκειμένου να εκπληρώσει την αποστολή της. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη Πάπα στο νησιωτικό κράτος, τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Πηγή: Reuters, Guardian