Οι εκλογές και στην συνέχεια η νίκη του Αλέξη Τσίπρα είναι το κεντρικό θέμα στον διεθνή τύπο. 

Η Ελλάδα οδεύει προς την αβεβαιότητα μιας κυβέρνησης συνεργασίας, καθώς μετά από μια ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία μετά από μία «χλιαρή» προεκλογική εκστρατεία. Αυτό αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα The Telegraph, που τονίζει ταυτόχρονα ότι δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία αναμένεται να στραφεί προς άλλα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή. «Όποια συνεργασία, όμως, και να υπάρξει, η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα βρεθεί αντιμέτωπη με την πρόκληση υλοποίησης του προγράμματος σκληρών μεταρρυθμίσεων, που απαιτούνται από το πακέτο διάσωσης των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο» γράφει η εφημερίδα, και συνεχίζει: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα έχει μόλις μερικές εβδομάδες για να περάσει το νομοσχέδιο των 60 προαπαιτούμενων ενεργειών που χρειάζονται για να ξανακερδίσει η Ελλάδα την εμπιστοσύνη των πιστωτών της –που πληγώθηκε τόσο πολύ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του Ιουλίου». 

«Ο Αλέξης Τσίπρας έτοιμος να αναλάβει πάλι την ελληνική ηγεσία μετά από την παραδοχή της ήττας από τον αντίπαλό του» γράφουν από την πλευρά τους οι New York Times, οι οποίοι σε άρθρο τους μεταφέρουν την εικόνα από την Αθήνα. «Έξω από το εκλογικό κέντρο στο Κουκάκι, μια εργατική γειτονιά, πολλοί ψηφοφόροι είπαν ότι συνεχίζουν να επικροτούν τη σύνεση του Αλέξη Τσίπρα, ακόμα και εάν δεν κατάφερε να αλλάξει τη σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές της. Είπαν επίσης, ότι τους αρέσουν τα νιάτα του και η απόσταση που έχει από τη διεφθαρμένη πολιτική ζωή του παρελθόντος, που υπηρετούσε τα συμφέροντα των ελλήνων ολιγαρχών και όχι του μέσου πολίτη» φέρεται να είπαν σε δημοσιογράφο της αμερικανικής εφημερίδας, Έλληνες ψηφοφόροι. 

Όπως επισημαίνουν οι New York Times, ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο με μια αντί-μνημονιακή πλατφόρμα την οποία αργότερα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει, φαίνεται έτοιμος να επιστρέψει στην εξουσία, μετά από την δήλωση-παραδοχής ήττας, του Β. Μεϊμαράκη, του ηγέτη της ΝΔ.

Ο Β. Μεϊμαράκης δήλωσε πως “μια μάχη τελείωσε, την οποία δώσαμε με αξιοπρέπεια και σοβαρότητα”, συγχαίροντας τον Αλ. Τσίπρα και καλώντας τον να σχηματίσει κυβέρνηση.

Δεν θα μπορούσαν να διακυβεύονται περισσότερα από αυτά των σημερινών εκλογών, αναφέρει το δημοσίευμα. Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης των 86 δισ. ευρώ.

Ένα παραπάτημα θα μπορούσε να στείλει την χώρα εκτός ευρωζώνης. Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη είναι σε ευάλωτη κατάσταση, και αρκετοί ηγέτες της δείχνουν την ανυπομονησία τους, και είναι απίθανο να ανεχθούν την κωλυσιεργία των προηγούμενων κυβερνήσεων. 

Πολλοί αναλυτές δηλώνουν ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια ασταθής κυβέρνηση συνασπισμού. Ο Μεϊμαράκης είχε υποσχεθεί έναν γρήγορο συνασπισμό, δηλώνοντας πως είναι πρόθυμος να συνεργαστεί ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά πολλοί εμπειρογνώμονες δηλώνουν πως οι δύο ηγέτες είναι απίθανο να συνεργαστούν, εν μέρει εξαιτίας των ιδεολογικών διαφορών, και διότι δεν συμπαθούν ο ένας τον άλλο.

Με βάση κάποια σενάρια, αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να συζητούν μια στρατηγική που θα αποκαταστήσει λίγο-πολύ την ισορροπία στο προηγούμενο κοινοβούλιο. Ο Τσίπρας θα συνεργαστεί ξανά με τους ΑΝΕΛ, αυτή τη φορά ωστόσο ο Τσίπρας θα έχει ένα πιο σταθερό κόμμα διότι το πιο ριζοσπαστικό τμήμα του δεν θα είναι πλέον εδώ.

Η Washington Post από την πλευρά της επισημαίνει ότι ο κύριος ανταγωνιστής του Τσίπρα, παραδέχθηκε την ήττα του στις σημερινές εκλογές, δηλώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει άλλη μία ευκαιρία να κυβερνήσει.

Η αναγνώριση ήρθε μετά από τα exit polls και τα πρώτα αποτελέσματα που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μια καθαρή νίκη. Όπως επισημαίνει στο δημοσίευμα, ο Τσίπρας έχοντας κερδίσει τις δύο προηγούμενες εκλογικές μάχες, θα φαινόταν πως έχει ήδη την εντολή που χρειάζεται για να κυβερνήσει την Ελλάδα. Αλλά ο Τσίπρας επέλεξε να τζογάρει και να ζητήσει ξανά την άποψη του ελληνικού λαού.

Η προοπτική (πριν από τις εκλογές) μιας ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, κατέστησε τις εκλογές μια δυνητικά κρίσιμη στιγμή στην εξέλιξη της αντιμνημονιακής αριστεράς της Ευρώπης. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο έφερε την πρώτη ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση στην ιστορία της ΕΕ, και τα αντίστοιχης ιδεολογίας κόμματα επιδιώκουν να επωφεληθούν στις επικείμενες ισπανικές και ιρλανδικές εκλογές, ενώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο σκληροπυρηνικός αριστερός Jeremy Corbyn κέρδισε την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος. Μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, θα είχε ανακόψει αυτή τη δυναμική.

Από την πλευρά του το Reuters επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα κερδίσουν τις σημερινές εκλογές, και θα του δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία να βγάλει την χώρα από την οικονομική κρίση, μετά από την υποχώρηση στα ευρωπαϊκά αιτήματα για λιτότητα.

Το αποτέλεσμα, φαίνεται πιθανό να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αυτοδυναμία, και οι περισσότεροι υπολογισμοί επισημαίνουν πως θα χρειαζόταν το 38% των ψήφων για να κερδίσει την πλειοψηφία. 

Ο αγαπημένος εταίρος του Τσίπρα, οι ΑΝΕΛ, φαίνεται ότι θα μπουν στην Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανώς θα χρειαστεί τη βοήθεια ενός ή δύο άλλων μικρών κομμάτων, όπως το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι.

Καθώς πολλοί ψηφοφόροι είναι απογοητευμένοι και εξαντλημένοι, υπήρχαν ενδείξεις ότι η προσέλευση ήταν σχετικά χαμηλή. Τα περισσότερα μεγάλα κόμματα έχουν εγκρίνει τη διεθνή διάσωση στην οποία συμφώνησε ο Τσίπρας τον Αύγουστο.

Ο νικητής των σημερινών εκλογών θα πρέπει να επιβλέπει τις βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται με βάση το πρόγραμμα διάσωσης. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει ακόμη να αντιμετωπίσει τη διογκούμενη εισροή προσφύγων. 

To Politico επισημαίνει ότι εάν τα exit polls είναι ακριβή (“και είναι απλώς exit polls”), θα είναι μια πολύ αμφίρροπη μάχη μεταξύ της κεντροδεξιάς και της άκρας αριστεράς.

Στο CNBC, η δημοσιογράφος Catherine Boyle τόνισε ότι φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές στην Ελλάδα, με τα exit polls να υποδηλώνουν ότι υπάρχει προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας.

Επίσης, στο άρθρο του πρακτορείου για τις ελληνικές εκλογές, επισημαίνεται το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα στα exit polls, σημειώνοντας ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται έτοιμος να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία, μετά από τα exit polls.

Υποστηρίζεται ακόμη πως καθώς κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει αρκετές ψήφους για να σχηματίσει μια κυβέρνηση, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ τώρα πρέπει να προσπαθήσει να δημιουργήσει έναν συνασπισμό και να ηγηθεί ενός λαού που έχει χαμηλό ηθικό εξαιτίας της λιτότητας, της αδύναμης οικονομίας και της χαμηλής απασχόλησης.

Η μάχη για την εκλογική νίκη ήταν πολύ αμφίρροπη με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, κάτι που υποδήλωνε ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να κερδίσουν τις εκλογές με οριακή διαφορά.

Το CNBC υπογραμμίζει ότι η υπογραφή της τρίτης συμφωνίας διάσωσης είναι πιθανό να έχει διαβρώσει το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κόμμα επωφελήθηκε από τις ψήφους εκείνους που συνήθως δεν θα ψήφιζαν στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Το BBC από την πλευρά του αναφέρει ότι τα αρχικά exit polls υποδηλώνουν μια μικρή πρωτιά για τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Υπενθυμίζει ότι η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα υποχώρησε όταν αποφάσισε να συμφωνήσει σε μια νέα συμφωνία διάσωσης με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Η εν λόγω συμφωνία περιλάμβανε μέτρα λιτότητας τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί να μην εφαρμόσει.

 

Ο δημοσιογράφος του BBC, Richard Galpin, τονίζει πως όποιο κόμμα κι αν κερδίσει είναι απίθανο να συγκεντρώσει τόσες έδρες ώστε να λάβει την αυτοδυναμία. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια περίοδο πολιτικής αστάθειας καθώς πλησιάζουν τα deadlines για την εφαρμογή σειράς βασικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Μια εντελώς διαφορετική εικόνα μεταφέρει η ιστοσελίδα Mashable, που αναφέρει ότι οι Έλληνες ψηφίζουν και πάλι για το ΣΥΡΙΖΑ «βαριεστημένοι, προδομένοι και ενοχλημένοι» από ακόμα μια εκλογική διαδικασία. Η ιστοσελίδα γράφει το διάλογο που άκουσε δημοσιογράφος του μεταξύ δύο νεαρών ψηφοφόρων. «Ψήφισες;» ρώτησε ο ένας τον άλλο. «Μπορεί να ψηφίσω γυρνώντας από την παραλία. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα» απάντησε ο δεύτερος νεαρός ενώ ένας τρίτος είπε ότι σκοπεύει να ψηφίσει αλλά για το…κρεβάτι του! 

«Αυτή η απάθεια έχει επηρεάσει σχεδόν ολόκληρο το ελληνικό εκλογικό σώμα» γράφει το Mashable, και συνεχίζει; «Τι διακυβεύεται σήμερα; Πραγματικά πολύ λίγα πράγματα. Μετά από μήνες βασάνων, η Ελλάδα αποδέχτηκε ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης που μπορεί να μειώσει τον προϋπολογισμό και να «κόψει» από τα πάντα –από συντάξεις, σχολεία και αγροτικό τομέα».  

Η ιταλική Corriere della Sera μπορεί να προβλέπει νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επισημαίνει ότι η προσέλευση στις κάλπες ήταν χαμηλή συγκριτικά με τις εκλογές του Ιανουαρίου.

Η Repubblica από την άλλη στο πρώτο θέμα της ιστοσελίδας της γράφει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται για λίγο από τη Νέα Δημοκρατία, προβλέποντας πως ακόμα και αν υπερισχύσει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει πλειοψηφία.

Η ιταλική εφημερίδα εξηγεί, μάλιστα, πως η προσφυγή στις κάλπες ήταν ένα στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος «στοχεύει να ενισχύσει την θέση του ΣΥΡΙΖΑ αφού απελευθερώθηκε από την εσωτερική Αριστερά που ήταν αντίθετη στη συμφωνία, την οποία η κυβέρνηση υπέγραψε με τους διεθνείς πιστωτές».


 

Το Bloomberg επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται έτοιμος να επιστρέψει στην εξουσία στην Ελλάδα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε μια εκλογική νίκη για δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ μήνες.

Το Bloomberg υπογραμμίζει ακόμη την τρίτη θέση που καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή στα exit polls. Το διεθνές πρακτορείο επισημαίνει ότι όποιο κόμμα και αν κερδίσει τελικά, αυτό που ακολουθεί είναι μια περίοδος διαπραγματεύσεων με τα μικρότερα κόμματα προτού καταστεί ξεκάθαρη η δημιουργία νέας κυβέρνησης.

Σε αντίθεση με τις εκλογές του Ιανουαρίου, που ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με την υπόσχεση να εγκαταλείψει την λιτότητα και να αψηφήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο νέος συνασπισμός έχει μικρό περιθώριο ελιγμών αφού ο Τσίπρας υπέκυψε στις απαιτήσεις των πιστωτών για περισσότερες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, αναφέρει το Bloomberg.

Η γαλλική Le Monde, από την άλλη, εξηγεί πως για την τρίτη θέση δίνουν μάχη «το κόμμα των νεοναζί Χρυσή Αυγή, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ», ενώ προσθέτει ότι δεν είναι σαφές αν οι πρώην εταίροι της κυβέρνησης Ανεξάρτητοι Έλληνες θα καταφέρουν να μπουν στην ελληνική βουλή.

Ο Μάρκους Γουόκερ της Wall Street Journal σε ανάρτησή του στο Twitter επισημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί «σχεδόν σίγουρα» δύο εταίρους, βάσει των αποτελεσμάτων των exit poll και αυτοί είναι σύμφωνα με τον δημοσιογράφο το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Οι Times του Λονδίνου γράφουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται έναντι της Νέας Δημοκρατίας με μικρή διαφορά, τη στιγμή που «η απάθεια και η κούραση από την κρίση κράτησαν πολλούς από τους ψηφοφόρους στο σπίτι». 

Το δίκτυο France24 γράφει ότι η μικρή διαφορά από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αφήνει ανοιχτή την πόρτα για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά προμηνύεται σκληρή μάχη.

Το γαλλικό δίκτυο συμπληρώνει πως αν τα πρώτα αποτελέσματα των exit poll αποδειχθούν έγκυρα τότε η συνεργασία θα είναι απαραίτητη ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Η Ελένα Σμιθ από τον Guardian επικαλείται δηλώσεις αναλυτών που εκφράζουν επιφυλάξεις για τα πρώτα αποτελέσματα, επισημαίνοντας πως είναι νωρίς για να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα.

«Μοιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ να οδηγείται στη νίκη και μπορεί να το καταφέρει με σημαντική διαφορά», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών.

«Θα μπορούσαμε να δούμε μία διαφορά της τάξης του 2-3% ή και μεγαλύτερη από τη Νέα Δημοκρατία, το οποίο έπειτα από όσα έχουν συμβεί θα είναι τεράστια», συνέχισε ο καθηγητής, ο οποίος πρόσθεσε πως παραδοσιακά τα exit poll υποτιμούν τη Χρυσή Αυγή, αλλά δείχνει ξεκάθαρα πως το κόμμα πάει καλά.

Την ίδια ώρα, ο Στέφαν Λάιφερτ του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ΖDF μεταφέρει τις πρώτες αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες με ανάρτησή του στο Twitter.
«Καλύτερα να έχουμε τον Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση παρά να είναι επικεφαλής της αντιπολίτευσης», γράφει ο Λάιφερτ.

«Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα προγνωστικά», επιγράφεται σχετικό άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel που σημειώνει: «Ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε μια δεύτερη ευκαιρία και οι Έλληνες προφανώς του τη δίνουν. Σύμφωνα με τα πρώτα προγνωστικά στις πρόωρες εκλογές το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ έλαβε τις περισσότερες ψήφους. Η συντηρητική ΝΔ όμως ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής».

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, προσθέτει πως η εκλογή του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναγκαία για να ολοκληρωθεί το τρίτο Μνημόνιο, καθώς εάν έβγαινε δεύτερος θα υπήρχε πρόβλημα στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

«Παραμένει μια μάχη που θα κριθεί στο νήμα», παρατηρεί η tagesspiegel.de: «Βάσει της εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα διαφαίνεται μια μάχη που θα κριθεί στο νήμα μεταξύ του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ και των συντηρητικών. (…) Οι αριστεροί του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα φέρονται να έχουν ένα μικρό προβάδισμα και να λαμβάνουν από 30 έως 34 %. Η ΝΔ συγκεντρώνει από 28,5 έως 32,5 %. Τρίτο κόμμα θα ήταν το ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή. Συγκεντρώνει μεταξύ 6,5 και 8 %».

Μπροστά στις προβλέψεις δίνει τον ΣΥΡΙΖΑ και η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, η οποία επικαλείται το «Πρώτο Θέμα», τονίζοντας πως η επόμενη κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να εφαρμόσει το Μνημόνιο.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει και τα πρωτοσέλιδα των ισπανικών εφημερίδων στην ηλεκτρονική τους έκδοση. Με συνεχή ανανέωση των ιστοσελίδων παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τα εκλογικά αποτελέσματα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει και πάλι τις εκλογές στην Ελλάδα, με ένα ευρύ προβάδισμα» είναι ο τίτλος στην el pais. «Η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαχείριση του Τσίπρα και δίνει εκ νέου τη νίκη στις κάλπες» είναι ο τίτλος της el mundo.

«Ο Τσίπρας ξανακερδίζει τις εκλογές» είναι ο τίτλος στο Diario Publico με υπέρτιτλο «Οι Έλληνες ανανεώνουν την εμπιστοσύνη τους στην ριζοσπαστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ». «Ο Τσίπρας αντέχει» είναι ο τίτλος της εφημερίδας el periodico.

Για σαφές προβάδισμα και για αναμενόμενη πλέον νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις σημερινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα κάνουν λόγο απόψε τα αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης, επικαλούμενα τα αποτελέσματα των Exit Polls και έχοντας την ελληνική εκλογική αναμέτρηση ως πρώτο θέμα της ειδησεογραφίας τους.

Μετά την καταμέτρηση του 8,5% των ψηφοδελτίων, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σαφώς, αποσπώντας το 35% των ψήφων έναντι του 29% από τη Νέα Δημοκρατία, τονιζόταν στο βραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, με τον απεσταλμένο της στην Αθήνα, σε απευθείας σύνδεση, να συμπληρώνει ότι για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα η πρώτη θέση είναι σίγουρη.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι ως προς το σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού, η μορφή του οποίου μπορεί να κριθεί από το εάν στη Βουλή θα εκπροσωπούνται τελικά έξι ή εννέα κόμματα, τονιζόταν στη σχετική ανταπόκριση και επισημαινόταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ήδη πως μέχρι την Τετάρτη θα υπάρχει η νέα ελληνική κυβέρνηση.

Η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία μετέδωσε ήδη στο δελτίο ειδήσεων στις 19.00 ώρα Ελλάδας ότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έξω από τα εκλογικά κέντρα (Exit Polls), ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δεν επιτυγχάνει την αυτοδυναμία, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή και το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων φαίνεται να εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή.

Από την πλευρά τους, οι αυστριακές εφημερίδες στις αποψινές ηλεκτρονικές εκδόσεις έχουν ως πρώτη είδηση τις προβλέψεις του αποτελέσματος των σημερινών ελληνικών εκλογών, τονίζοντας το σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας.

Ενδεικτικά, η «Κουρίρ» έχει ως τίτλο «Οι Έλληνες δίνουν ακόμη μία ευκαιρία στον Τσίπρα», σημειώνοντας ότι το κόμμα του προηγείται σαφώς, αλλά δύσκολος διαγράφεται ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης, ενώ παραθέτει αποτελέσματα έπειτα από την καταμέτρηση του 8,5%.

«Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της Νέας Δημοκρατίας» είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος στην εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», η οποία τονίζει ότι και τα πρώτα αποτελέσματα από την καταμέτρηση επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις των Exit Pols, ενώ η εφημερίδα «Ντι Πρέσε» τονίζει στον τίτλο της «Η Αριστερά κερδίζει στις ελληνικές εκλογές», σημειώνοντας ότι το ποσοστό συμμετοχής υπήρξε χαμηλότερο από εκείνο στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου.

Η «Βίνερ Τσάιτουνγκ» στο δημοσίευμά της, στο οποίο παραθέτει τα αποτελέσματα των Exit Polls, έχει ως τίτλο «Οι κουρασμένοι από τις εκλογικές αναμετρήσεις Έλληνες ψηφίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ».

e-typos.com/protothema/ΑΠΕ/capital