Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στην εξουσία, αναφέρουν σε δημοσιεύματά τους τα διεθνή πρακτορεία, μετά και από την πρώτη επίσημη πρόβλεψη για το εκλογικό αποτέλεσμα.

 

Όπως επισημαίνουν οι New York Times, ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο με μια αντί-μνημονιακή πλατφόρμα την οποία αργότερα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει, φαίνεται έτοιμος να επιστρέψει στην εξουσία, μετά από την δήλωση-παραδοχής ήττας, του Β. Μεϊμαράκη, του ηγέτη της ΝΔ.

Ο Β. Μεϊμαράκης δήλωσε πως “μια μάχη τελείωσε, την οποία δώσαμε με αξιοπρέπεια και σοβαρότητα”, συγχαίροντας τον Αλ. Τσίπρα και καλώντας τον να σχηματίσει κυβέρνηση.

Δεν θα μπορούσαν να διακυβεύονται περισσότερα από αυτά των σημερινών εκλογών, αναφέρει το δημοσίευμα. Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης των 86 δισ. ευρώ.

Ένα παραπάτημα θα μπορούσε να στείλει την χώρα εκτός ευρωζώνης. Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη είναι σε ευάλωτη κατάσταση, και αρκετοί ηγέτες της δείχνουν την ανυπομονησία τους, και είναι απίθανο να ανεχθούν την κωλυσιεργία των προηγούμενων κυβερνήσεων. 

Πολλοί αναλυτές δηλώνουν ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια ασταθής κυβέρνηση συνασπισμού. Ο Μεϊμαράκης είχε υποσχεθεί έναν γρήγορο συνασπισμό, δηλώνοντας πως είναι πρόθυμος να συνεργαστεί ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά πολλοί εμπειρογνώμονες δηλώνουν πως οι δύο ηγέτες είναι απίθανο να συνεργαστούν, εν μέρει εξαιτίας των ιδεολογικών διαφορών, και διότι δεν συμπαθούν ο ένας τον άλλο.

Με βάση κάποια σενάρια, αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να συζητούν μια στρατηγική που θα αποκαταστήσει λίγο-πολύ την ισορροπία στο προηγούμενο κοινοβούλιο. Ο Τσίπρας θα συνεργαστεί ξανά με τους ΑΝΕΛ, αυτή τη φορά ωστόσο ο Τσίπρας θα έχει ένα πιο σταθερό κόμμα διότι το πιο ριζοσπαστικό τμήμα του δεν θα είναι πλέον εδώ.

Η Washington Post από την πλευρά της επισημαίνει ότι ο κύριος ανταγωνιστής του Τσίπρα, παραδέχθηκε την ήττα του στις σημερινές εκλογές, δηλώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει άλλη μία ευκαιρία να κυβερνήσει.

Η αναγνώριση ήρθε μετά από τα exit polls και τα πρώτα αποτελέσματα που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μια καθαρή νίκη. Όπως επισημαίνει στο δημοσίευμα, ο Τσίπρας έχοντας κερδίσει τις δύο προηγούμενες εκλογικές μάχες, θα φαινόταν πως έχει ήδη την εντολή που χρειάζεται για να κυβερνήσει την Ελλάδα. Αλλά ο Τσίπρας επέλεξε να τζογάρει και να ζητήσει ξανά την άποψη του ελληνικού λαού.

Η προοπτική (πριν από τις εκλογές) μιας ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, κατέστησε τις εκλογές μια δυνητικά κρίσιμη στιγμή στην εξέλιξη της αντιμνημονιακής αριστεράς της Ευρώπης. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο έφερε την πρώτη ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση στην ιστορία της ΕΕ, και τα αντίστοιχης ιδεολογίας κόμματα επιδιώκουν να επωφεληθούν στις επικείμενες ισπανικές και ιρλανδικές εκλογές, ενώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο σκληροπυρηνικός αριστερός Jeremy Corbyn κέρδισε την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος. Μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, θα είχε ανακόψει αυτή τη δυναμική.

Από την πλευρά του το Reuters επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα κερδίσουν τις σημερινές εκλογές, και θα του δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία να βγάλει την χώρα από την οικονομική κρίση, μετά από την υποχώρηση στα ευρωπαϊκά αιτήματα για λιτότητα.

Το αποτέλεσμα, φαίνεται πιθανό να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αυτοδυναμία, και οι περισσότεροι υπολογισμοί επισημαίνουν πως θα χρειαζόταν το 38% των ψήφων για να κερδίσει την πλειοψηφία. 

Ο αγαπημένος εταίρος του Τσίπρα, οι ΑΝΕΛ, φαίνεται ότι θα μπουν στην Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανώς θα χρειαστεί τη βοήθεια ενός ή δύο άλλων μικρών κομμάτων, όπως το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι.

Καθώς πολλοί ψηφοφόροι είναι απογοητευμένοι και εξαντλημένοι, υπήρχαν ενδείξεις ότι η προσέλευση ήταν σχετικά χαμηλή. Τα περισσότερα μεγάλα κόμματα έχουν εγκρίνει τη διεθνή διάσωση στην οποία συμφώνησε ο Τσίπρας τον Αύγουστο.

Ο νικητής των σημερινών εκλογών θα πρέπει να επιβλέπει τις βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται με βάση το πρόγραμμα διάσωσης. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει ακόμη να αντιμετωπίσει τη διογκούμενη εισροή προσφύγων. 

Η Wall Street Journal αναφέρεται στην αντίδραση του προέδρου της Ν.Δ., κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος και συνεχάρη τον κ. Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας πως αν και προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν φαίνεται να συγκεντρώνει αρκετές έδρες, ώστε να  σχηματίσει κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά στην “επόμενη ημέρα”, η  Wall Street Journal επισημαίνει πως οποιοδήποτε κόμμα αναδειχθεί, τελικώς, από τις εκλογές, περιορίζεται σημαντικά, ως προς τις πολιτικές που θα μπορέσει να εφαρμόσει, εξ αιτίας του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τους διεθνείς πιστωτές. “Και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσουν (το πρόγραμμα)”, υπενθυμίζει το δημοσίευμα. Μάλιστα, όπως παρατηρείται, μετά από την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να αντιταχθεί στη λιτότητα, εάν βρεθεί και πάλι στην εξουσία, θα κληθεί να κυβερνήσει με πολύ διαφορετικό τρόπο.

“Η Ελλάδα οδεύει προς έναν αβέβαιο κυβερνητικό συνασπισμό”, είναι ο τίτλος της The Telegraph, η οποία και δίδει έμφαση στο γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας “απέτυχε να εξασφαλίσει ισχυρή εντολή για να κυβερνήσει”. Κάνοντας μνεία και στην κάθετη πτώση του κ. Τσίπρα, σημειώνει πως έχοντας αποκλείσει μια συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, θα χρειαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση “με άλλα, κεντρώα κόμματα”. 

Όποιο και αν είναι το κυβερνητικό σχήμα, συνεχίζει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση θα έλθει αντιμέτωπη με την πρόκληση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που ορίζονται στο πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο. Αναφερόμενο, στο σημείο αυτό, και στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, παραπέμπει στις εκτιμήσεις του Marco Vicenzino της Global Strategy Project  που ειδικεύεται στα θέματα της Ελλάδας: “Πρόκειται για ένα ευάλωτο κόμμα. Αν και το ένα τρίτο των μελών του αποχώρησε, υπάρχουν ακόμη ριζοσπαστικά στοιχεία που έχουν μείνει στο κόμμα και μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στον Τσίπρα”.

Όπως καταλήγει χαρακτηριστικά, “εν τέλει οι Έλληνες πολίτες ξεκάθαρα δεν ήταν έτοιμοι να επιστρέψουν σε ένα καθιερωμένο κόμμα που έχει κατηγορηθεί ευρέως για τη διαφθορά και το πελατειακό σύστημα που γονάτισαν την Ελλάδα”.

Η Guardian, παρέχοντας συνεχή ενημέρωση για ό,τι διαδραματίζεται γύρω από τις εκλογές στην Ελλάδα, σχολιάζει πως “ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να διασφαλίσει μια ακόμη δραματική νίκη” και κάνει λόγο για “κλίμα ευφορία και ανακούφισης” που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρεται και στα ποσοστά που συγκεντρώνει η Χρυσή Αυγή.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται έτοιμος να επιστρέψει στην εξουσία στην Ελλάδα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε μια εκλογική νίκη για δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ μήνες.

Το Bloomberg υπογραμμίζει ακόμη την τρίτη θέση που καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή στα exit polls. Το διεθνές πρακτορείο επισημαίνει ότι όποιο κόμμα και αν κερδίσει τελικά, αυτό που ακολουθεί είναι μια περίοδος διαπραγματεύσεων με τα μικρότερα κόμματα προτού καταστεί ξεκάθαρη η δημιουργία νέας κυβέρνησης.

Σε αντίθεση με τις εκλογές του Ιανουαρίου, που ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με την υπόσχεση να εγκαταλείψει την λιτότητα και να αψηφήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο νέος συνασπισμός έχει μικρό περιθώριο ελιγμών αφού ο Τσίπρας υπέκυψε στις απαιτήσεις των πιστωτών για περισσότερες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, αναφέρει το Bloomberg,

To Politico επισημαίνει ότι εάν τα exit polls είναι ακριβή (“και είναι απλώς exit polls”), θα είναι μια πολύ αμφίρροπη μάχη μεταξύ της κεντροδεξιάς και της άκρας αριστεράς.

Στο CNBC, η δημοσιογράφος Catherine Boyle τόνισε ότι φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές στην Ελλάδα, με τα exit polls να υποδηλώνουν ότι υπάρχει προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας.

Επίσης, στο άρθρο του πρακτορείου για τις ελληνικές εκλογές, επισημαίνεται το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα στα exit polls, σημειώνοντας ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται έτοιμος να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία, μετά από τα exit polls.

Υποστηρίζεται ακόμη πως καθώς κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει αρκετές ψήφους για να σχηματίσει μια κυβέρνηση, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ τώρα πρέπει να προσπαθήσει να δημιουργήσει έναν συνασπισμό και να ηγηθεί ενός λαού που έχει χαμηλό ηθικό εξαιτίας της λιτότητας, της αδύναμης οικονομίας και της χαμηλής απασχόλησης.

Η μάχη για την εκλογική νίκη ήταν πολύ αμφίρροπη με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, κάτι που υποδήλωνε ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να κερδίσουν τις εκλογές με οριακή διαφορά.

Το CNBC υπογραμμίζει ότι η υπογραφή της τρίτης συμφωνίας διάσωσης είναι πιθανό να έχει διαβρώσει το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κόμμα επωφελήθηκε από τις ψήφους εκείνους που συνήθως δεν θα ψήφιζαν στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Το BBC από την πλευρά του αναφέρει ότι τα αρχικά exit polls υποδηλώνουν μια μικρή πρωτιά για τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Υπενθυμίζει ότι η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα υποχώρησε όταν αποφάσισε να συμφωνήσει σε μια νέα συμφωνία διάσωσης με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Η εν λόγω συμφωνία περιλάμβανε μέτρα λιτότητας τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί να μην εφαρμόσει.

Ο δημοσιογράφος του BBC, Richard Galpin, τονίζει πως όποιο κόμμα κι αν κερδίσει είναι απίθανο να συγκεντρώσει τόσες έδρες ώστε να λάβει την αυτοδυναμία. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια περίοδο πολιτικής αστάθειας καθώς πλησιάζουν τα deadlines για την εφαρμογή σειράς βασικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Πηγή: Capital.gr