Ένα τελικό προσχέδιο για ειρηνευτική συμφωνία έδωσε χθες στις αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης ο ΟΗΕ, μετά από μήνες διαβουλεύσεων. Στόχος της πρότασης είναι να μπει τέλος στη σύγκρουση μεταξύ των δύο αντίπαλων κυβερνήσεων και των οπλισμένων υποστηρικτών τους που έχει οδηγήσει τη Λιβύη στο χείλος της καταστροφής.

 

Οι δυτικές δυνάμεις θέλουν την πρόταση του ΟΗΕ ως λύση για τη σύρραξη που έχουν επιτρέψει σε ισλαμιστές μαχητές να κερδίσουν περισσότερο έδαφος και στους διακινητές να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των μεταναστών και προσφύγων που τους στέλνουν από τις ακτές της Λιβύης στην Ευρώπη.

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μπερναντίνο Λεόν είχε θέσει ως προθεσμία συμφωνίας τις 20 Σεπτεμβρίου. Χθες είπε σε δημοσιογράφους ότι ήλπιζε πως οι διάφορες πλευρές θα επέστρεφαν για να συμφωνήσουν μετά τη θρησκευτική εορτή Είντ αλ Άντα, μία από τις δύο μεγαλύτερες εορτές της μουσουλμανικής θρησκείας που λήγει γύρω στις 23 Σεπτεμβρίου, και πριν τις 20 Οκτωβρίου, όταν λήγει η εντολή της τωρινής εκλεγμένης βουλής.

«Η δουλειά μας στη διαδικασία έχει τώρα τελειώσει. Εναπόκειται τώρα στα συμμετέχοντα μέρη να αντιδράσουν στο κείμενο, αλλά όχι υπό την έννοια ότι θα προσθέσουν κι άλλες παρατηρήσεις ή θα επιστρέψουν σε κάποιο θέμα για διαπραγμάτευση», δήλωσε ο Λεόν, περιστοιχισμένος από δυτικούς διπλωμάτες στη πόλη Σχιράτ του Μαρόκου, όπου έχει διεξαχθεί το μεγαλύτερο μέρος των διαπραγματεύσεων.

Η πρόταση του ΟΗΕ περιλαμβάνει μια μονοετή ενωμένη εθνική κυβέρνηση, με την παρούσα εκλεγμένη βουλή ως νομοθετικό σώμα και μια δεύτερη βουλη ως συμβουλευτικό σώμα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters