Ρεαλιστικό χαρακτηρίζει το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη μετά την επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα στις βουλευτικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, γι’ αυτό όμως δεν ευθύνεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Οι εκλογές που διεξήχθησαν στην Ελλάδα, αντί να περιορίσουν τον κίνδυνο ενός Grexit, τον ενίσχυσαν, αναγράφεται σε άρθρο που φιλοξενεί σήμερα το γερμανικό περιοδικό, προσθέτοντας όμως ότι εξαρτάται από παράγοντες που δεν βρίσκονται υπό πολιτικό έλεγχο.

Ο κίνδυνος δεν θα προέλθει από την ενδεχομένη άρνηση του κ. Τσίπρα να εφαρμόσει ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις του τρίτου προγράμματος διάσωσης, αλλά αντιθέτως από  την οικονομική λογική της ίδιας της οικονομικής προσαρμογής.

Από τον Ιούλιο και μετά η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί και η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση α εκπληρώσει τους στόχους του προγράμματος διότι πολύ απλά δεν μπορούν να εκπληρωθούν, τονίζει το Spiegel.

Αν οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας πέσουν φέτος κατά 1% ή 2%, τότε θα μειωθούν και τα έσοδα από τη φορολογία. Βάσει του προγράμματος η ελληνική κυβέρνηση, πέραν των συμφωνηθέντων μέτρων λιτότητας, οφείλει να προχωρά και σε επιπλέον περικοπές προκειμένου να πετύχει τους στόχους. Κάτι τέτοιο θα έχει περαιτέρω επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Ωστόσο δεδομένου ότι η οικονομία της χώρας έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 30%, ειδικά μέσα στους τελευταίους μήνες, είναι αμφίβολο ότι οι στόχοι του προγράμματος θα μπορέσουν να υλοποιηθούν. 

Γι’ αυτούς τους λόγους η πρόθεση ή μη της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τα μέτρα δεν παίζει και τόσο σημαντικό ρόλο για να τεθεί εν αμφιβόλω η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Τη στιγμή που το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι πιθανό, η ελληνική κυβέρνηση ίσως συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα λιτότητας και προχωρήσει στον δρόμο αυτόν, ο οποίος θα παρατείνει την ύφεση στη χώρα κατά τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια.

Η άλλη εναλλακτική είναι οι πιστωτές της Ελλάδας να της δώσουν περισσότερα χρήματα, αν και αυτό το σενάριο μοιάζει λιγότερο πιθανό, εξηγεί το Spiegel.

Από την άλλη ίσως τελικά οι πιστωτές να δεχθούν να δώσουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, ή οι Έλληνες δεχθούν αυτόν τον φαύλο οικονομικό κύκλο για πάντα. Ίσως και τα δύο. Όμως η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη εξαρτάται από το αν τελικά θα επαληθευτεί τουλάχιστον μία από αυτές τις εικασίες, καταλήγει το Spiegel.

Πηγή: Sofokleousin.gr