Οι δηλώσεις των νέων υπουργών

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπραπραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ηορκωμοσία των μελών της νέας κυβέρνησης.

Θρησκευτικό όρκο έδωσαν οι: Πάνος Καμμένος, Δημήτρης Καμμένος, Παν. Κουρουμπλής, Θεοδ. Τζάκρη, Τ. Κουίκ, Χρ. Σπίρτζης, Ελ. Κουντουρά, Τρ. Αλεξιάδης, Μ. Μπόλαρης, Μ. Κόλλια-Τσαρουχά, Δ. Παπαγγελόπουλος και Ιω. Αμανατίδης.

Πολιτικό όρκο έδωσαν τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Δηλώσεις έξω από το Προεδρικό 

Με λιτές δηλώσεις ανταποκρίθηκαν στα κελεύσματα των δημοσιογράφων τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, κατά την προσέλευσή τους στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Κοινός παρονομαστής των δηλώσεων των υπουργών ήταν η ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα δουλειά για να υλοποιηθεί η συμφωνία με τρόπο δίκαιο και να ανασυγκροτηθεί η οικονομία με μέριμνα για τα αδύναμα στρώματα.

“Στόχος μας να υλοποιήσουμε τη συμφωνία με τρόπο δίκαιο, ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της οικονομίας και τα αριστερά αποτυπώματα που θέλουμε να αφήσουμε όταν κάποτε φύγουμε” ανέφερε για το στίγμα της σημερινής κυβέρνησης ο αντιπρόεδρος Ιωάννης Δραγασάκης. Με την ορκωμοσία ξεκινάμε δουλειά, είπε δηλώνοντας αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.

“Ο κόσμος να έχει και ελπίδα αλλά και απαιτήσεις”, δήλωσε, ενώ στο ερώτημα εάν θα χαλαρώσει λίγο η θηλιά του κόσμου, απάντησε: “Βέβαια, αυτός είναι ο στόχος”. “Να σκεφτούμε λίγο και το μέλλον”, πρόσθεσε, για να υπογραμμίσει: “Έχουμε χρόνο να σχεδιάσουμε το μέλλον μας και έχουμε τις προϋποθέσεις να υπερβούμε τις δυσκολίες μας. Αυτά είναι στόχοι προς κατάκτηση”.

“Δουλειά για να φροντίσουμε τη χώρα και τον λαό μας”, είπε για την κυβέρνηση ο υπουργός ΕξωτερικώνΝίκος Κοτζιάς.

“Θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και του ελληνικού λαού για δικαιοσύνη ανεξάρτητη”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

“Οφείλουμε να βάλουμε όλοι πλάτη στην περίοδο αυτή της κρίσης. Είναι γνωστό ότι δεν έχουμε καθόλου χρόνο” ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Στ. Κοντονής δήλωσε: “Η επανατοποθέτησή μου ως Υφυπουργός Αθλητισμού συνιστά έκφραση εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου εκ μέρους του Πρωθυπουργού, τον οποίο ευχαριστώ θερμά για την τιμητική αυτή θέση.

Οι βασικές κατευθύνσεις, στις οποίες θα κινηθεί η Κυβέρνηση στον τομέα του αθλητισμού, είναι οι ίδιες, όπως τις είχαμε εκφράσει τον Ιανουάριο.

Η νέα κυβερνητική θητεία θα έχει ως πρώτο μέλημά της την εφαρμογή του νόμου για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα, τον οποίο η Βουλή ψήφισε με ευρεία πλειοψηφία, καθώς και την επεξεργασία νέου αθλητικού νόμου, που να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα και τις νέες απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής στο χώρο του αθλητισμού.

Σε βάθος τετραετίας θα πραγματοποιηθεί η αναγέννηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, θα καταπολεμηθεί η σπατάλη σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς του αθλητισμού και θα φροντίσουμε για την καλή λειτουργία των αθλητικών χώρων.

Οι προκλήσεις είναι πολλές και οι δυνατότητες μεγάλες. Θα τα καταφέρουμε”.

Ανδρέας Ξάνθος (υπ.Υγείας): Ξέρουμε τα προβλήματα. Σε συνεργασία με τους ανθρώπους του χώρου της Υγείας μπορούμε να προχωρήσουμε στις αλλαγές που έχει ανάγκη το σύστημα υγείας, διαχρονικά.

Τρ.Αλεξιάδης (αναπληρωτής υπ. Οικονομικών): Είμαστε μέσα στις ημερομηνίες. Μετά τις προγραμματικές δηλώσεις θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις για τον ΕΝΦΙΑ.

Ν.Φίλης (υπ.Παιδείας): Με ενδιαφέρει να κάνω έργο και όχι να μιλάω.

Β. Αποστόλου (υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης): Να μπορέσουμε να αναδείξουμε τον αγροτικό χώρο ως παραγωγικό εργαλείο για την ανάπτυξη. Πιστεύουμε ότι τον Οκτώβριο με τα αντισταθμιστικά που ήδη έχουμε έτοιμα θα απαλύνουμε κάποιες από τις επιπτώσεις του μνημονίου. 

Θεοδ. Δρίτσας (υπ. Ναυτιλίας): Σημασία έχει να υπάρχει συνέχεια, αριστερή συνέχεια μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες. 

Θεοδ. Τζάκρη (υφυπ. αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας): Όσο μπορούμε σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, να βοηθήσουμε. “Περισσότερα φουγάρα” είναι το σύνθημα, για να επικαλεστώ ένα παλιό σύνθημα του Κωνστ. Καραμανλή. 

Αρ. Μπαλτάς (υπ. Πολιτισμού): Μια χαρά είναι η μετακίνησή μου από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Πολιτισμού. Ήταν απόφαση του πρωθυπουργού.

Αλ. Φλαμπουράρης (υπ. Επικρατείας): Απελευθερωμένοι από το βραχνά και τη θηλιά, θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε την πολιτική μας, που εμπεριέχει τη συμφωνία μεν αλλά έχει και απεριόριστες δυνατότητες.

“Πρέπει να προχωρήσουμε για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση προκειμένου να αρχίσουμε να έχουμε έσοδα από την πραγματική οικονομία και όχι από τα λεφτά των συνταξιούχων” δήλωσε, επίσης, ο υπουργός Επικρατείας, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου. Είπε ακόμη ότι τα μέτρα της δανειακής σύμβασης είναι ένα μέρος των όσων πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση η οποία έχει το πρόγραμμα της.
 
Γ. Σταθάκης (υπ.Οικονομίας): Πρέπει να δώσουμε ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, πρέπει να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, η οικονομία πρέπει να αποκτήσει θετικό πρόσημο. Θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος. Η πρώτη κατοικία είναι ασφαλής. 

Παν. Σκουρλέτης (υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης): Κυβέρνηση που επανεκκινεί πιο ώριμη, πιο προσγειωμένη, με ισχυρή καθαρή εντολή. Όσον αφορά τις Σκουριές, ο υπουργός απάντησε ότι το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι “έχει εξαφανιστεί” η εταιρεία. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους.  

Ο υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης είπε ότι δεν το περίμενε να υπουργοποιηθεί και ότι μάλιστα εκείνη την ώρα που του τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός, έβλεπε το ματς.

Χαρούμενος για την εκ νέου συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

“Είμαστε αισιόδοξοι θα δουλέψουμε σκληρά” δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.

“Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε πολύ γοργά”, είπε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

“Προτεραιότητά μας είναι η έξοδος από την κρίση, τα αντίμετρα και η πάταξη της διαφθοράς”, είπε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ

Ο κ. Κουίκ έκανε ειδική αναφορά στην πάταξη της διαφθοράς και τόνισε ότι κανείς δεν θα μείνει στο απυρόβλητο, λαθρέμποροι, φοροφυγάδες, “όλοι θα αναγκαστούν να επιστρέψουν πίσω τα κλεμμένα που είναι πολλά” και ακόμη ότι όλες οι λίστες θα ανοίξουν.

“Θα ανταποκριθούμε στην πρόκληση, με τη στιβαρή καθοδήγηση του Αλέξη Τσίπρα” είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης.

Στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου ΕΣΥ για την πρόνοια δημόσιου χαρακτήρα, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. 

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος,υπογράμμισε: “Αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων. Μέχρι τώρα ο κόσμος μάς επιδοκίμασε σαν μια δύναμη αντίστασης στον νεοφιλελευθερισμό, τον παλαιοκομματισμό και τη διαπλοκή, τώρα πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε και δύναμη μεταρρύθμισης”.

“Έμαθα στη ζωή μου να δικαιώνω την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που μου επιδεικνύουν, άρα την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και του πρωθυπουργού, με δουλειά θα τη δικαιώσω”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

“Ο τουρισμός είναι από τους βασικούς πυλώνες της εθνικής οικονομίας. Είχαμε το ιστορικό ρεκόρ των 26 εκ τουριστών και 15,5 περίπου δισ. έσοδα, σηκώνουμε τα μανίκια, δουλεύουμε σκληρά να πάνε καλύτερα τα πράγματα”, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για θέματα τουρισμού, Έλενα Κουντουρά.

“Την Κυριακή ο λαός μας έδωσε μια ισχυρή εντολή και ισχυρή δύναμη για να ισχυροποιήσουμε το μέλλον της χώρας και τη ζωή των Ελλήνων πολιτών. Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε σκληρά, με ευθύνη. Ευθύνη, όση αναλογεί στη δύσκολη συγκυρία” δήλωσε, μετά την ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Στο ερώτημα ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, παρέπεμψε στις επικείμενες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Πάνος Καμμένος: Ήλθε η ώρα για σκληρή δουλειά

“Οι προτεραιότητες είναι πρώτα οι πολίτες, οι οποίοι μετά από πέντε χρόνια έχουν φθάσει στα όριά τους. Ήλθε η ώρα να γίνει σκληρή δουλειά, να βγούμε πια από την κρίση, να βρουν δουλειά οι άνεργοι, να μπορέσουμε και στην άμυνα να αποκαταστήσουμε άμεσα τις αποδοχές και των εν ενεργεία και των εν αποστρατεία αξιωματικών, να γυρίσουν πίσω τα παιδιά μας που έχουν φύγει στο εξωτερικό, να ανοίξουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αρχίσει η ανάπτυξη, να έλθει το χαμόγελο στην χώρα”, δήλωσε μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

“Ο ελληνικός λαός μάς έδωσε ισχυρή εντολή για τέσσερα χρόνια, είμαστε πολύ πιο έτοιμοι από τον Ιανουάριο και χωρίς προβλήματα για να μπορέσουμε να εργασθούμε μαζί με όλους τους Έλληνες σε μία κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης, σε μία κυβέρνηση που θέλει να ενώσει τους Έλληνες και τις δυνάμεις της πατρίδας μας” πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι “δεκαεννέα φάκελλοι είναι ήδη στην Δικαιοσύνη, θα συνεχίσουν και οι άλλοι στην άγουσα”.

Μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στο προεδρικό Μέγαρο η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε:

«Την Κυριακή ο λαός μας έδωσε μια ισχυρή εντολή και ισχυρή δύναμη, για να ισχυροποιήσουμε το μέλλον της χώρας και τη ζωή των ελλήνων πολιτών. Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε σκληρά, με ευθύνη. Ευθύνη, που αναλογεί στη δύσκολη συγκυρία».

Το νέο κυβερνητικό σχήμα

Χωρίς ριζικές αλλαγές είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης η Όλγα Γεροβασίλη, μετά από μαραθώνιες συσκέψεις και διεργασίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα,ο οποίος επιχείρησε να συγκροτήσει μια ευέλικτη και λειτουργική κυβέρνηση.

Οι περισσότεροι υπουργού- υφυπουργοί παρέμειναν στις θέσεις που κατείχαν πριν από τις εκλογές, ωστόσο υπήρξαν και μετακινήσεις, καθώς και είσοδος νέων προσώπων.

Το νέο σχήμα περιλαμβάνει 46 μέλη, εκ των οποίων οι 7 είναι γυναίκες, ενώ πέντε προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση – Οι πρώτες δηλώσεις