Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία ενέχει κινδύνους για την ανάκαμψη στην Ευρωζώνης, προειδοποιεί ο Έρκι Λικάνεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

 

Σε ανακοίνωσή του ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας υποστηρίζει ότι η βραδύτερη ανάκαμψη στην Ευρωζώνη θα φέρει νέες προκλήσεις για τη νομισματική πολιτική.

«Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Τα κίνητρα νομισματικής πολιτικής μπορούν, εάν είναι απαραίτητο, να αυξηθούν προσαρμόζοντας το μέγεθος, τη σύνθεση και τη διάρκεια του διευρυμένου προγράμματος αγοράς», τονίζει.

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, ο Λικάνεν σημειώνει ότι είναι πολύ νωρίς να πει κανείς αν βρίσκεται σε μια διατηρήσιμη πορεία προς τη σταθερότητα των τιμών.

Ο Λικάνεν τονίζει επίσης πως το διευρυμένο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων του Ευρωσυστήματος εξελίσσεται όπως αναμενόταν αλλά ο οικονομικός του αντίκτυπος δεν θα γίνει άμεσα αισθητός.

«Η πλήρης εφαρμογή όλων των τωρινών μέτρων νομισματικής πολιτικής στηρίζει την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης και μια διατηρήσιμη προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού… κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα», αναφέρει και προσθέτει ότι μια αύξηση του μέσου πληθωρισμού σε επίπεδα μόλις κάτω του 2% απαιτεί κατά διαστήματα να ξεπεράσει ο πληθωρισμός το 2%.

Πηγή: Ναυτεμπορική