Οι ελβετικές εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν το απόγευμα της Παρασκευής την έναρξη έρευνας σε βάρος του προέδρου της διεθνούς ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (FIFA) Ζεπ Μπλάτερ, που θεωρείται ύποπτος για κακοδιαχείριση και απιστία σε βαθμό κακουργήματος.

 

Ο Ελβετός παράγοντας, που έχει από τον Ιούνιο ανακοινώσει την παραίτησή του αλλά δεν έχει αποχωρήσει ακόμη, πέρασε χθες από ανάκριση στη Ζυρίχη, ενώ οι εισαγγελικές αρχές διεξήγαγαν και έρευνα στο γραφείο του.

Η πλευρά του 79χρονου παράγοντα απορρίπτει τις κατηγορίες και δηλώνει ότι ο κ. Μπλάτερ συνεργάζεται με τις αρχές.

Κατάθεση ζητήθηκε και από τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας (UEFA) Μισέλ Πλατινί, καθώς ο κ. Μπλάτερ κατηγορείται μεταξύ άλλων και για «κακόπιστη πληρωμή» 2 εκατ. ελβετικών φράγκων στον Γάλλο πρόεδρο της UEFA το 2011 για υπηρεσίες που χρονολογούνται από το 1999 έως το 2002, πληρωμή η οποία φέρεται ότι «ζημίωσε τη FIFA,» κατά τις αρχές.

Ελβετική πηγή ανέφερε στο Ρόιτερς ότι ο κ. Πλατινί κατέθεσε στοιχεία σε βάρος του κ. Μπλάτερ, και ότι ο ίδιος — που θεωρείται φαβορί να διαδεχθεί τον Ελβετό στην ηγεσία της διεθνούς ομοσπονδίας — δεν αντιμετωπίζει κάποια κατηγορία.

Αλλη κατηγορία κατά του κ. Μπλάτερ αφορά στην υπογραφή ύποπτου συμβολαίου με τον Τζακ Γουόρνερ, τότε πρόεδρο της ομοσπονδίας Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής (CONCACAF), που πρόκειται να εκδοθεί στις ΗΠΑ για τον ρόλο του στο σκάνδαλο διαφθοράς της διεθνούς ομοσπονδίας. Το BBC εκτιμά ότι το ύποπτο συμβόλαιο αφορά σε τηλεοπτικά δικαιώματα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Καραϊβική, και σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές έβαινε ενάντια στα συμφέροντα της FIFA.Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ελβετίας έχει ανακοινώσει ότι διεξάγει έρευνα σχετικά με τις συνθήκες ανάθεσης των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και του 2022 σε Ρωσία και Κατάρ αντιστοίχως, παράλληλα με την έρευνα των αμερικανικών αρχών για χρηματισμό και διαφθορά στα υψηλότερα κλιμάκια της διεθνούς ομοσπονδίας και των συνομοσπονδιών της Βόρειας και Νότιας Αμερικής.

Ο πέντε φορές εκλεγμένος ηγέτης της διεθνούς ομοσπονδίας μπαίνει για πρώτη φορά στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών, καθώς έως τώρα οι κατηγορίες αφορούσαν μόνο υπόπτους στο στενό του περιβάλλον και όχι τον ίδιον.

Ο υπουργός αθλητισμού της Ρωσίας δήλωσε ότι οι έρευνες σε βάρος του κ. Μπλάτερ δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία.

Πηγή: Η Καθημερινή