Δύο αποσχιστικά κόμματα έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους και στοχεύουν στην εξασφάλιση της πλειοψηφίας των εδρών της βουλής, ήτοι 68 στις 135.

 

Όπως επισημαίνουν, μία τέτοια επιτυχία θα τους δώσει τη δυνατότητα να διακηρύξουν την ανεξαρτησία εντός 18 μηνών.  Η κεντρική, ωστόσο, κυβέρνηση της Μαδρίτης έχει εξαγγείλει ότι θα εμποδίσει μέσω της δικαστικής οδού οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Καταλανοί είναι θετικοί σε ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, παρόλα αυτά όμως είναι διχασμένοι για το αν θέλουν πραγματικά να αποσχιστούν.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 8 το  βράδυ (τοπική ώρα), ενώ περισσότεροι από 5 εκατομμύρια ψηφοφόροι αναμένεται να προσέλθουν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Το κυβερνών κόμμα Convergencia του καταλανού Αρτούρ Μας και το Esquerra Republicana έχουν δημιουργήσει μία ενιαία λίστα υποψηφίων με το σύνθημα: «Μαζί για το Ναι». Όπως υπογραμμίζουν η ψήφος της Κυριακής είναι ένα ντε φάκτο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία από την Ισπανία.

Υποστηρίζουν ότι η ισπανική κυβέρνηση έχει αρνηθεί κατηγορηματικά να επιτρέψει ένα νομικά αναγνωρισμένο δημοψήφισμα, αγνοώντας την ανεπίσημη ψήφο που στήριζε την ανεξαρτησία, τον Νοέμβριο του 2014.

Αντιθέτως, το κόμμα που αντιτίθεται στην ανεξαρτησία της Καταλονίας έχει διασπαστεί σε διάφορες ομάδες, συμπεριλαμβανομένου και του κόμματος του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Μαδρίτης έχει χαρακτηρίσει «ανοησία» τα σχέδια απόσχισης της Καταλονίας.

Πηγή: Το Έθνος