Ανατίναξαν την “Αψίδα του Θριάμβου” στην Παλμύρα

Ενα από τα σημαντικότερα μνημεία της Παλμύρας, την Αψίδα του Θριάμβου, ανατίναξαν οι τζιχαντιστές του ISIS, προσθέτοντας άλλη μία καταστροφή ιστορικού μνημείου της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης στο ενεργητικό τους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των αρχαιολογικών υπηρεσιών της Συρίας, η Αψίδα του Θριάμβου, ένα από τα “κοσμήματα” της εξαιρετικής συλλογής ερειπίων που βρίσκεται μέσα σε μια όαση,, ανατινάχτηκε την Κυριακή.

“Είναι σαν να έχει πέσει κατάρα στην Παλμύρα και πλέον περιμένω μόνο σοκαριστικές ειδήσεις”, δήλωσε ο Μάμουν Αμπντελκαρίμ. “Αν παραμείνει στα χέρια του ISIS, η Παλμύρα είναι καταδικασμένη…”

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, πού κατέλαβαν τον Μάϊο την περιοχή της Παλμύρας, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από τα Ηνωμένα Έθνη, έχουν ανατινάξει ναούς και άλλα ιστορικά κτίρια, με την δικαιολογία ότι πρόκειται για “ιερόσυλα έργα”.

“Πρόκειται περί καταστροφής χωρίς καμία λογική, πράξεις εκδίκησης που δεν έχουν καμία ιδεολογική βάση, διότι τώρα πια καταστρέφουν κτίρια που δεν έχουν θρησκευτική σημασία…” τόνισε ο Μάμουν Αμπντελκαρίμ.

Τον Αύγουστο οι τζιχαντιστές ανατίναξαν τον ναό του Μπάαλ στην Παλμύρα και στο τέλος Σεπτεμβρίου επιβεβαιώθηκαν οι καταστροφές μερικών από τους καλύτερα διατηρημένους τάφους της περιοχής.

Οι τζιχαντιστές ανατίναξαν αρχαία «Αψίδα του Θριάμβου» στην Παλμύρα