Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέχρι το τέλος του 2015 μπορεί να αποτελέσει – μαζί με τη σύναψη συμφωνιών για προσέλκυση επενδύσεων – την απαρχή για να βελτιωθεί άμεσα το κλίμα εντός και εκτός συνόρων και να ολοκληρωθούν ταχύτερα οι δέουσες κινήσεις για έξοδο από την κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

 

Όπως ανέφερε, με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, «το σχέδιο των 20 μηνών για την έξοδο από την κρίση, που περιέγραψε σε πολύ γενικές γραμμές ο Πρωθυπουργός, είναι το πρώτο πλάνο, το οποίο έχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επιστρέψουμε στην ουσία στις αγορές και θα βγούμε από τα μνημόνια».

Από την άλλη πλευρά, όμως, πρόσθεσε ο κ. Κόλλιας, οι 20 αυτοί μήνες είναι πολύ μεγάλο διάστημα, με βάση τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. «Η οικονομία δεν έχει περιθώρια αντοχής για ενάμισι και πλέον χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μετά από πεντέμισι χρόνια σκληρής λιτότητας, βαρέων φόρων και μείωσης των εισοδημάτων, που έχουν βιώσει, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις καλούνται – βάσει του προσχεδίου του προϋπολογισμού – να επωμιστούν μέτρα επιπλέον 6 δισ. ευρώ», παρατήρησε.

Ο ίδιος εκτιμά δε πως η συνεχιζόμενη ύφεση φέτος και το 2016, αλλά και η επιστροφή σε αύξηση της ανεργίας, θα ενισχύσουν την ασφυξία στην αγορά, «καθιστώντας αμφίβολη την είσπραξη αυτών των επιπλέον φόρων από τους εξαντλημένους φοροδοτικά Έλληνες φορολογούμενους».

Πηγή: Ναυτεμπορική