Αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις έχει πυροδοτήσει στην Τουρκία βίντεο που φέρεται να δείχνει τη βεβήλωση από Τούρκους αστυνομικούς του πτώματος ενός Κούρδου αντάρτη, ο οποίος σκοτώθηκε στη διάρκεια συγκρούσεων στη νοτιοανατολική Τουρκία.

 

Ο 24χρονος Κούρδος σκοτώθηκε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στη διάρκεια μιας επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην πόλη Σιρνάκ. Στη συνέχεια το πτώμα του φέρεται να δέθηκε σε ένα τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας και να σύρθηκε στους δρόμους της κουρδικής πόλης.

Οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας προκάλεσαν αγανακτισμένες αντιδράσεις στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και στον Τύπο που πρόσκειται στην αντιπολίτευση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι επρόκειτο «για έναν ένοπλο τρομοκράτη που επιτέθηκε στις δυνάμεις ασφαλείας με εκτοξευτήρα ρουκετών, όμως αυτό δεν δικαιολογεί με κανέναν τρόπο τα μεταχείριση του θύματος». Παράλληλα πρόσθεσε ότι ζήτησε να ξεκινήσει έρευνα.

Σύμφωνα με το φιλοκουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το θύμα, που ήταν κουνιάδος ενός βουλευτή του κόμματος, μαχόταν στο πλευρό του Πατριωτικού Επαναστατικού Κινήματος Νεολαίας (YDG-H), τη νεολαία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

«Ακόμη και οι πρωτόγονες φυλές δεν συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο στους νεκρούς», κατήγγειλε ο Λεβέντ Γκιοκ βουλευτής του Ρεπουμπλικανού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ζητώντας να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι αστυνομικοί που ευθύνονται για το συμβάν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο