Καμία χώρα, ούτε η Αυστρία ούτε η Γερμανία, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει μόνη της σε αυτή την πρόκληση της προσφυγικής κρίσης, όμως από κοινού η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να τα καταφέρει και τώρα απομένει να το αποδείξει, τονίζει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Έστεραιχ».

 

Ο κ. Φάιμαν –ο οποίος την Τρίτη είχε συνομιλίες για την προσφυγική κρίση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Λέσβο, όπου επισκέφθηκαν προσφυγικούς κατακλυσμούς– αναφερόμενος στις επιφυλάξεις που εξέφρασε ως προς το εάν θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν από τα τέλη Νοεμβρίου τα λεγόμενα hotspots (κέντρα καταγραφής προσφύγων), επισημαίνει στη συνέντευξή του ότι είδε επί τόπου πως υπάρχουν πολλές ελλείψεις.

«Είναι σημαντικό ότι υπάρχει μία απόφαση στα χαρτιά, η οποία τώρα θα πρέπει να γίνει πραγματικότητα και αυτό είναι δυνατό μόνον εάν διατεθούν περισσότεροι οικονομικοί πόροι και περισσότερο προσωπικό», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο Αυστριακός καγκελάριος διευκρινίζει ότι τόσο για τον ίδιο όσο και για τη Γερμανίδα ομόλογό του Άγγελα Μέρκελ, το άσυλο αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και η ΕΕ θα πρέπει να κάνει τα πάντα ώστε οι άνθρωποι να μην εξαναγκάζονται σε φυγή, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να φροντίσει για να εξαλειφθούν οι αιτίες που οδηγούν σε φυγή, και να υπάρξει βοήθεια επί τόπου.

«Εκείνοι που έρχονται στην Ευρώπη, πρέπει να καταγράφονται στα hotspots και, εφόσον έχουν δικαίωμα χορήγησης ασύλου, να κατανέμονται δίκαια», προσθέτει και καταλήγει τονίζοντας ότι είναι μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο της άποψης ότι, δίνοντας μάχη για μια ευρωπαϊκή λύση, η Ε.Ε. θα τα καταφέρει.

Ήδη, μετά την επιστροφή από την επίσκεψή του στη Λέσβο, και σε χθεσινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε ζητήσει να υπάρξει κεντρικός συντονισμός, περισσότερα οικονομικά μέσα και περισσότερο προσωπικό για την εγκατάσταση και λειτουργία των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων στην Ελλάδα και στην Ιταλία,έχοντας προηγουμένως εκφράσει τον προβληματισμό του ως προς το εάν θα καταστεί δυνατό να τεθούν σε λειτουργία τα κέντρα αυτά από τα τέλη Νοεμβρίου, όπως προβλέπεται στις σχετικές αποφάσεις της πρόσφατης έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ