Ο πρόεδρος του γνωστού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου (Ifo) κ. Χανς Βέρνερ Ζιν στο νέο βιβλίο του εκτιμά ότι μόνο μια αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας θα σώσει τη χώρα, αυτή τη φορά όμως με προϋπόθεση να συμμετέχουν στο κούρεμα και οι δημόσιοι πιστωτές της 

 

  

Η Ελλάδα και η Πορτογαλία δεν μπορούν να ανατάξουν τα δημόσια οικονομικά τους μόνες τους, εκτιμά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου (Ifo) Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο οποίος ζητεί κούρεμα του χρέους και των δύο χωρών, αλλά και αναγκαστικές εισφορές από τους πλούσιους πολίτες των χωρών της νότιας Ευρώπης που βρίσκονται σε κρίση.
 

 
Ο οικονομολόγος ζητεί να πραγματοποιηθεί μια διάσκεψη για το χρέος, στην οποία θα αποφασιστεί επισήμως μια ελάφρυνση του χρέους. Πάντως ο Ζιν δεν θεωρεί ότι θα αποτελέσουν λύση στο πρόβλημα προτάσεις όπως παράταση του χρόνου αποπληρωμής των χρεών ή μείωση των επιτοκίων. «Τα κρυφά κουρέματα του χρέους δεν είναι πραγματικές λύσεις, αλλά απόπειρες συγκάλυψης που θα επιτρέψουν στους δημόσιους πιστωτές να κρύψουν τις απώλειες στα βιβλία τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ifo, ένα κούρεμα του χρέους δεν αρκεί για να λυθεί το πρόβλημα.

Όπως τονίζει ο Ζιν στο βιβλίο του, το οποίο δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη, οι πλούσιοι πολίτες των χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση θα πρέπει να αναγκαστούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για την αντιμετώπισή της.

Πηγή: Πρώτο Θέμα