Αισιόδοξη ότι θα αρθούν τα capital controls την επόμενη χρονιά η πρόεδρος της ΕΕΤ

 

Την εκτίμηση ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι περιορισμένες εξέφρασε η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξή της στη Handelsblatt.

«Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν το σύνολο των 25 δισ. ευρώ», είπε η κ. Κατσέλη στη γερμανική εφημερίδα.

Σημειώνεται ότι από το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας προβλέπονται συνολικά 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίση των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών. Το ακριβές ποσό που θα χρειαστεί θα καθοριστεί μετά τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Σε γενικές γραμμές οι ελληνικές τράπεζες είναι υγιείς, τόνισε η πρόεδρος της ΕΕΤ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε Ισλανδία, Ιρλανδία ή Κύπρος».

«Καμία από τις τράπεζές μας δεν κινδυνεύει με κατάρρευση», ανέφερε η κ. Κατσέλη, εξηγώντας ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά ιδρύματα δεν έχουν συστημικές αιτίες. «Πρόκειται για εξωτερικές αναταράξεις: η ύφεση, η εκροή κεφαλαίων, η μείωση των καταθέσεων, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», εξήγησε.

Η κ. Κατσέλη εμφανίστηκε, παράλληλα, αισιόδοξη ότι το επόμενο έτος θα αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που έχουν επιβληθεί στη χώρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ