Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν διαπραγματεύονταν με τις τουρκικές αρχές μέχρι τις 4 σήμερα το πρωί και υπάρχει καλή πιθανότητα επιτυχίας, δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.


Ο πρόεδρος Γιούνκερ συμπλήρωσε πως αναμένεται να ενημερωθεί αναλυτικά για την πρόοδο των συζητήσεων με την Τουρκία από τους απεσταλμένους της Επιτροπής μέσα στις επόμενες ώρες, έτσι ώστε να είναι σε θέση να ενημερώσει και ο ίδιος τους Ευρωπαίους ηγέτες, στη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθή στις Βρυξέλλες σήμερα το απόγευμα με βασικό θέμα το προσφυγικό. «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι οριστικό, ωστόσο οι συζητήσεις πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Εξάλλου, τόσο ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο Μάρτιν Σουλτς τόνισαν την ανάγκη να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους τα κράτη μέλη, όσον αφορά την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σε επίπεδο χρηματοδότησης αλλά και σε επίπεδο προσωπικού. «Είναι ζήτημα αξιοπιστίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής, προσθέτοντας πως θα καλέσει τα κράτη μέλη σήμερα να προχωρήσουν δίχως καθυστερήσεις στην υλοποίηση των αποφάσεων της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της 23ης Σεπτεμβρίου, όπως άλλωστε έκαναν μέχρι στιγμής στο ακέραιο τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο.