Ασφυκτικό το χρονοδιάγραμμα για πώληση της συμμετοχής στην τουρκική θυγατρική, προκειμένου να «μετρήσει» στα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης. Η «σιγή ασυρμάτου» για τις διαθέσιμες εναλλακτικές και οι φόβοι για “ξεπούλημα” του μεγάλου φιλέτου.

 

Υπογεγραμμένη συμφωνία με τον προτιμητέο στρατηγικό επενδυτή ή αγοραστή (σ.σ. το αν θα πωληθεί μέρος ή το σύνολο της συμμετοχής θα αποφασισθεί μετά την ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών) θα πρέπει να εμφανίσει η Εθνική Τράπεζα  για τη Finansbank, ως την έγκριση των σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης (capital plans) που θα υποβάλουν οι τράπεζες.

Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr και είχε αναδημοσιεύσει το GreekAmericanNewsAgency έχουν τεθεί αυστηρά κριτήριαπροκειμένου να προσμετρηθεί η κεφαλαιακή επίδραση από κινήσεις απομόχλευσης, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στα ήδη εγκεκριμένα από πέρσι πλάνα αναδιάρθρωσης.

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να παρουσιάσουν όχι απλά αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ούτε καν συμφωνία κατανόησης (Memorandum of Understanding – MoU), αλλά υπογεγραμμένη συμφωνία που μένει να υλοποιηθεί.

Με δεδομένο ότι στο εγκεκριμένο πλάνο αναδιάρθρωσης της Εθνικής περιλαμβάνεται η διάθεση του 40% της Finansbank εντός του 2015, στην περίπτωση που επιλεγεί ή επιβληθεί, ως αποτέλεσμα των κεφαλαιακών αναγκών, η πώληση του συνόλου της τουρκικής θυγατρικής, θα πρέπει σε ένα μήνα από τώρα η Εθνική να έχει υπογράψει συμφωνία.

Όπως επιβεβαίωσε η τράπεζα, η διαδικασία διερεύνησης ενδιαφέροντος έχει ξεκινήσει, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει ανοίξει το data room για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, προκειμένου εν συνεχεία να υποβάλουν προσφορές.

Αυτό σημαίνει ότι από τα τέλη Οκτωβρίου έως το δεύτερο μισό του Νοεμβρίου (όταν αναμένεται να εγκριθούν τα capital plans) θα πρέπει να τρέξουν ταχύτατα οι διαδικασίες υποβολής δεσμευτικών προσφορών, ανάδειξης της προτιμητέας και να υπογραφεί συμφωνία.

Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό, με αποτέλεσμα στην αγορά να εγείρονται ερωτήματα για το αν καταλήξει να λειτουργεί υπέρ των ενδιαφερόμενων αγοραστών και όχι της Εθνικής, με δεδομένο ότι η Finansbank αποτελεί το «φιλέτο» ολόκληρου του ομίλου.

Απορίες επίσης δημιουργεί ότι δεν έχει δημοσιοποιηθεί ή διαρρεύσει καμία προσπάθεια από ελληνικής πλευράς να αλλάξουν οι ιδιαίτερα αυστηροί όροι και να μετριασθεί ο κίνδυνος ξεπουλήματος. Και αυτό υπό το πρίσμα ότι η Εθνική παρουσιάζει τη μικρότερη κινητικότητα σε σχέση με τις συστημικές τράπεζες σε επίπεδο παρουσιάσεων σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Κάτι που ίσως σημαίνει ότι στην υπόθεση πώλησης μέρους ή του συνόλου της Finansbank, βάζει όλα… τα αυγά της σε σχέση με το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησής της.

Πηγή: Euro2day.gr