Γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, συγκεκριμένα η BND, η οποία ήδη έχει κατηγορηθεί ότι κατασκόπευε για λογαριασμό των ΗΠΑ, φέρεται επίσης να κατασκόπευε για δικούς της σκοπούς πρεσβείες και άλλες υπηρεσίες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων εταίρων της Γερμανίας ως το 2013.

 

Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών εξωτερικού έχει ήδη κατηγορηθεί ότι παρακολουθούσε για λογαριασμό της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) αξιωματούχους του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, τη γαλλική Προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο γερμανικός κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός RBB και το Spiegel Online αναφέρουν ότι η BND κατασκόπευε επίσης, αυτή τη φορά για δικούς της σκοπούς, πολλές πρεσβείες και υπηρεσίες «ευρωπαϊκών και συμμαχικών χωρών», κυρίως της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

Η BND χρησιμοποίησε «επιλογείς» (λέξεις κλειδιά, ονόματα, αριθμούς τηλεφώνων ή πιστωτικών καρτών) τους οποίους της είχε δώσει η NSA, αλλά και δικούς της, επισημαίνουν και τα δύο μέσα ενημέρωσης.

Η πρακτική φαίνεται ότι συνεχιζόταν για χρόνια, προτού σταματήσει «το φθινόπωρο του 2013».

Η ελεγκτική επιτροπή του κοινοβουλίου μόλις ενημερώθηκε, την Τετάρτη το βράδυ, για τις πληροφορίες αυτές, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να στείλει ομάδα στα κεντρικά της BND για να ερευνήσει το θέμα.

Πρέπει επίσης να ερευνηθεί ποιος γνώριζε για τις πρακτικές αυτές και ποιος τις είχε ζητήσει.

Πηγή: Reuters, Ναυτεμπορική