Η πληροφορία που διέρρευσε σε γερμανικά ΜΜΕ και φέρει τον κ. Draghi να θέλει την ανεξαρτητοποίηση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από αυτή της αξιολόγησης, όχι μόνο είναι ακριβής, αλλά “η θέση αυτή είναι συνολική άποψη του ΔΣ της ΕΚΤ, του SSM και της Κομισιόν”. 

 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα στο Capital.gr μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ, η θέση που διατύπωσε ο κ. Draghi στο Eurogroup δεν είναι προσωπική του προέδρου αλλά εκφράζει την συνολική θέση του Συμβουλίου και του Εποπτικού Συμβουλίου. 

Άλλωστε όπως υπενθυμίζεται αρμοδίως και από στελέχη των ελληνικών εποπτικών τραπεζικών αρχών η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών εξ αρχής ήταν “μη συσχετιζόμενη” με την “αξιολόγηση”. 

Και με την προϋπόθεση αυτή είχαν ορισθεί και τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης που ανέφερε και ο κ. Draghi στο τελευταίο Eurogroup για τις 15 Νοεμβρίου. 

Η “αλληλοσυσχέτιση” είχε γίνει εκ των υστέρων και είχε προκύψει από τις συζητήσεις στο Eurοgroup σαν μέρος της επιπλέον πίεσης που θεωρήθηκε σκόπιμο να ασκηθεί στην ελληνική πλευρά για να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία των προαπαιτούμενων και της αξιολόγησης.

Η ΕΚΤ σύμφωνα με τις “διαρροές” στα γερμανικά ΜΜΕ εμφανίζεται πρόθυμη να αρκεστεί σε μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, όπως τη σύσταση ταμείου διάσωσης για τις ελληνικές τράπεζες, δηλαδή την αλλαγή της νομοθεσίας για το ΤΧΣ και τον τρόπο συμμετοχής του στις επικείμενες ΑΜΚ και τη στρατηγική εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών.

Το “Κεφάλαιο” στην αυριανή του έκδοση παρουσιάζει διεξοδικό ρεπορτάζ για το πως οι διαδικασίες αυτές θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση και το τι και πότε θα αποφασισθεί προκειμένου να γίνουν σεβαστές οι ημερομηνίες του Νοεμβρίου για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Πηγή: Sofokleousin.gr – Γ. Αγγέλη