Η Ελλάδα θα χρειαστεί να κάνει νέες περικοπές στις συντάξεις τα επόμενα χρόνια, καθώς η δημογραφική γήρανση θα δημιουργήσει έλλειμμα 3 δισ. ευρώ, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επισημαίνοντας ότι παρά την σκληρή αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το πρόβλημα θα παραμείνει.

 

‘Ηδη, όπως αναφέρει η εφημερίδα, φέτος τα Ταμεία συνταξιοδότησης χρειάζονται επιδοτήσεις 1,5 δισ. ευρώ ενώ για το 2016 το χρηματοδοτικό κενό θα μπορούσε να ανέλθει στα 2,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο το νέο πρόγραμμα λιτότητας αναμένεται να περιορίσει το έλλειμμα στα 1,6 δισ. ευρώ.

Αυτό είναι μόνο η αρχή, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα καταρρέει. Κατά τις επόμενες δεκαετίες, θα υπάρξουν περαιτέρω, βαθιές περικοπές».

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι οι συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν σημαντικές περικοπές κυρίως μετά από 10 ή 20 χρόνια.

Ο λόγος είναι η ολοένα και ταχύτερη προοδευτική γήρανση του πληθυσμού, καθώς καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχει τέτοια δυσμενή διάρθρωση της ηλικίας όπως η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την οργάνωση HelpAge, ένας στους τρεις κατοίκους της Ελλάδας θα είναι άνω των 60 ετών το 2030, ενώ το 2050 το ποσοστό των κατοίκων με ηλικία άνω των 60 ετών θα είναι πάνω από το 41% του πληθυσμού.

Πηγή: Ημερησία