Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι συζήτησαν για την ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών τους για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και για το τι μπορεί να γίνει σχετικά με τις ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες στη Συρία. 

 

«Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τον κοινό τους στόχο να αυξηθεί η στρατιωτική πίεση στο Ντάες (Ισλαμικό Κράτος) και να ενισχυθεί η μετριοπαθής αντιπολίτευση ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ερντογάν. 

Ο Ομπάμα εξέφρασε και τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της διπλής επίθεσης αυτοκτονίας του περασμένου Σαββάτου στην Άγκυρα και την αλληλεγγύη των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν εξάλλου στην ανάγκη να δοθεί γρήγορα ένα τέλος στις επιθέσεις των ενόπλων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στην Τουρκία.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι ο αμερικανικός στρατός προτίθεται να ρίξει κι άλλα πυρομαχικά στους αντάρτες που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος στη βόρεια Συρία, μετά τη ρίψη την Κυριακή περίπου 50 τόνων πυρομαχικών.

«Θα γίνουν κι άλλες ρίψεις, αλλά μόνον αν μπορούν να αποδείξουν ότι χρησιμοποίησαν (τα πυρομαχικά) με αποτελεσματικό τρόπο κατά του ΙΚ», σημείωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Πηγή: Reuters