Χωρίς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, έγινε τελικά η χθεσινή επίσκεψη της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Μυτιλήνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σουλτς έμεινε στην Αθήνα για επαφές και ανέβαλε για τις επόμενες ημέρες την επίσκεψή του στο νησί.

 

Ο Ελληνας επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δ. Αβραμόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζ. Ασελμπορν, και ο διευθυντής της Frontex, Φ. Λεγκέρι, συνοδευόμενοι από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα, επισκέφθηκαν το Προ-αναχωρησιακό Κέντρο της Μόριας, όπου βρίσκεται στην τελική φάση πριν από την πλήρη λειτουργία του το πρώτο στην Ελλάδα hotspot καταγραφής προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με τα πρότυπα που έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο ΕΕ.

Ο Δ. Αβραμόπουλος
«Πρόκειται για ένα σημαντικό ξεκίνημα, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για την εφαρμογή hotspots και σε άλλες περιοχές, για την έναρξη των μετεγκαταστάσεων και τη βελτίωση των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών» δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος απένειμε τα εύσημα στον λαό της Λέσβου για την προσφορά και αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει.

«Εδώ βρίσκονται τα σύνορα της Ευρώπης» είπε από την πλευρά του ο Ιταλός βουλευτής, εισηγητής της Επιτροπής Μετανάστευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Α. Ριγκόνι.

Την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία υποδέχτηκε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, με αιχμές για τη στάση της Τουρκίας στο Προσφυγικό. «Στην Τουρκία διαπράττεται έγκλημα. Δεν είναι δυνατόν να παζαρεύουμε με τους Τούρκους και να ζητούν χρηματικά και άλλα ανταλλάγματα για να σταματήσουν το έγκλημα. Είναι αυτονόητη υποχρέωσή τους» είπε.

Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε και το κέντρο υποδοχής του Καρά Τεπέ στην πόλη της Μυτιλήνης, πριν αναχωρήσει για την Αθήνα.

Πηγή: Το Έθνος